CPI Property v pololetí zvýšila hrubý provozní zisk na 261 milionů eur

Realitní magnát Radovan Vítek

Realitní magnát Radovan Vítek Zdroj: ČTK Stanislav Peška

Realitní společnost CPI Property Group, nad kterou má kontrolu podnikatel Radovan Vítek, v prvním pololetí zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 52 procent na 261 milionů eur (6,4 miliardy korun). Hodnota realitního portfolia se zvýšila zhruba o 60 procent na 20,9 miliardy eur (více než 512 miliard korun).

„CPIPG se příznivě transformovala prostřednictvím akvizic Immofinanz a S IMMO,“ uvedl ředitel CPI Martin Němeček. „Skupina je teď jedním z největších majitelů nemovitostí v Evropě a vlastní nejlepší realitní platformy ve střední a východní Evropě,“ dodal.

Za výrazným zvýšením hodnoty realitního portfolia je právě akvizice Immofinanz a S IMMO, které přispěly částkou 8,5 miliardy eur.

Čistý příjem z pronájmů se zvýšil o 50 procent na 263 milionů eur. Hotelová část portfolia za pololetí registruje čistý zisk osm milionů eur, zatímco před rokem hotely měly ztrátu čtyři miliony eur.

Firma v polovině srpna oznámila, že si zajistila většinový podíl v rakouské společnosti S IMMO. Uvedla také, že její nabídku na odkup využili držitelé zhruba 36,66 procenta akcií rakouského podniku. Celkově tak bude CPIPG vlastnit nejméně zhruba 79,20 procenta akcií S IMMO.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vlastní nemovitosti v České republice, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, ve Švýcarsku, dále ve Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. Vítek v CPI Property Group vlastní 87,8 procenta. Podle časopisu Forbes je jedním z devíti českých dolarových miliardářů.