Výkup pozemků pro D1 zajistí v Přerově speciálně otevřená kancelář

oprava dálnice D1

oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

V Přerově otevřeli kancelář pro výkup pozemků určených pro stavbu dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem. Pověřený pracovník se stane zprostředkovatelem výkupu zhruba 700 listů vlastnictví - jde o pozemky, které stát potřebuje pro stavbu dlouho očekávaného chybějícího dálničního úseku. Další zhruba polovina pozemků je již vykoupena.

„Kontaktní místo má sloužit zejména pro ty občany, od kterých se budou vykupovat pozemky pro úsek D1 0136, nebo jsou jinak spojeni s touto stavbou. Ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala mi písemně potvrdil, že v současné době jsou už všichni vlastníci, kteří jsou dotčeni trvalým záborem stavby, seznámeni se skutečností, že jejich nemovitost bude pro tuto stavbu vykupována,“ řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

Přerovské kontaktní místo bude sloužit vlastníkům, kterým byly již smlouvy doručeny. Lidé se na kancelář mohou obrátit v případě nejasností, dotazů či připomínek. „Kromě toho se pracovník kanceláře vydá i do terénu - po domluvě se starosty obcí, na jejichž katastru se parcely nacházejí, přijede do obce a přímo tam bude komunikovat s vlastníky,“ uvedl bývalý ministr dopravy Antonín Prachař, který zastupuje město Přerov v dopravních záležitostech.

Zbývá ještě polovina pozemků

Podle Prachaře na zhruba desetikilometrový úsek dálnice mezi Říkovicemi a Přerovem zbývá vykoupit ještě asi 50 procent pozemků v katastrech obcí Přerov, Dluhonice, Bochoř a Horní Moštěnice. „Vlastníkům je nabízeno 170 až 225 korun za metr čtvereční, cena je stanovena na základě znaleckých posudků a vychází z bonity půdy na jednotlivých katastrech,“ doplnil Prachař. Lidem, kteří odmítnou pozemek pro účely dálnice prodat, může být v krajním případě vyvlastněn.

Vrcholná priorita

Dostavba dálnice D1 je největší dopravní prioritou města Přerova. Druhou částí chybějící dálnice D1 je asi 14kilometrový úsek z Přerova do Lipníku nad Bečvou. Zakázku vyhrála stavební společnost Skanska. Stavba by měla vyjít na 2,7 miliardy korun a stavět by se mohlo začít již letos v červnu. V případě úseku Říkovice - Přerov se mluví o roku 2018.

Dálnice D1 je nejstarší a nejdelší dálnice na území Česka, která má po dokončení spojovat v délce 377 kilometrů Prahu, Brno a Ostravu.