Vyrovnání v Orku: bývalí šéfové si odnášejí zlaté padáky

Orco

Orco Zdroj: Kolaz E15

Bývalí manažeři developerské společnosti Orco Property Group přivedli firmu fakticky ke krachu, což pocítili věřitelé i akcionáři. Akcie Orka se od svého uvedení na pražské burze zřítily z počáteční úrovně okolo 1230 korun na šestnáct korun, což představuje děsivý, téměř 99procentní propad.

Přesto Jean-François Ott, Nicolas Tommasini, Aleš Vobruba a Brad Taylor získají obří zlatý padák ve výši zhruba 427,5 milionu korun. Tvoří jej výplata částky 7,15 milionu eur a nemovitosti v hodnotě 8,4 milionu eur.

„Hotovost byla již vyplacena a převody nemovitostí jsou v procesu, je to otázka administrativy,“ uvedl zdroj blízký celé záležitosti. Manažerům tak již přišlo na účet přes 196 milionů korun.

Mezi nemovitosti patří luxusní pražský hotel Pachtův Palác či berlínský hotelový projekt Hakeburg, který v únoru 2008 koupila německá odnož Orka za 3,4 milionu eur.

Zlaté otrávené pilulky

Akcionáři Orka v čele s realitním magnátem Radovanem Vítkem ale mohou být ještě rádi, že vyvázli lacino. „Management se zabarikádoval pomocí takzvaných otrávených pilulek v podobě zlatých padáků splatných v případě převzetí kontroly. Generálnímu řediteli Jeanu-Françoisovi Ottovi by v takovém případě náleželo deset milionů eur, jeho dvěma zástupcům pak každému po třech milionech eur,“ uvedl v této souvislosti již dříve Vítek.

Kromě toho by změna kontroly vyvolala rovněž vyplacení náhrad u zvláštních cenných papírů – warrantů. „Nášlapná mina, kterou by musela společnost zaplatit, tak dosahuje čtyřiceti milionů eur,“ prohlásil Vítek.

Kdyby se strany nedohodly, mohlo by dojít na soudy. A zvláště francouzské soudy šly v minulosti Ottovi výrazně na ruku. Podle informací deníku E15 přitom Ott zmiňoval možnost vymáhání morálního odškodnění u soudů, čemuž se zřejmě akcionáři v čele s Vítkem chtěli vyhnout. Zlatými padáky si tak noví vlastníci Orka rovněž zajistili spolupráci s bývalými manažery.