Vysočany: trhovce střídá stavební ruch, své zájmy má Speychal i Šrejber

Z Kolbenky bude nová čtvrť

Z Kolbenky bude nová čtvrť Zdroj: ctk

Část Vysočan, kde po dlouhá desetiletí lomozily provozy ČKD, v posledních letech oživovaly davy trhovců. Nabídka přepestrá, ke koupi tu bylo takřka vše. V současnosti se o ruch v tomto prostoru začínají starat stavbaři naplňující záměry developerů.
Developerská společnost AFI Europe začíná velký realitní projekt v Praze-Vysočanech výstavbou 257 nových bytů.
2
Fotogalerie
Izraelský developer AFI Europe nechal přesunout bleší trhy od stanice metra Kolbenova a zahájil výstavbu na patnácti hektarech. Miliardové projekty mají v Praze 9 i další investoři.

Po více než desetiletí příprav začíná ostrá fáze přeměny území po někdejší obří fabrice ČKD v Praze ve Vysočanech na novou čtvrť plnou bytových a kancelářských novostaveb. Projekty v úhrnu za desítky miliard korun zdržela krize i riziko ekologických zátěží.

„Ekologická zátěž je pro developera vždy značným rizikem. Proto také brownfieldy čekaly na zájem developerů poměrně dlouho. Stavba na takovém území může přinést velká překvapení až při vlastní výstavbě, a tím ji prodražit a prodloužit,“ uvedl analytik developerského trhu František Brož.

Izraelský developer AFI Europe, který v lokalitě právě začíná stavět čtyři domy s 257 byty, je však v klidu. „Ekologické zátěže neřešíme, jelikož pozemky byly vyčištěny ještě před akvizicí. Teoreticky je možné, že se objeví drobné lokální zdroje v hloubce při zakládání staveb, ale doposud jsme na žádné nenarazili,“ sdělila projektová koordinátorka developera Renata Součková.

Projekt Izraelců nazvaný Tulipa City zabere celkem patnáct hektarů a kromě bytů na něm začnou příští rok vznikat i kancelářské budovy.

Případnou kontaminaci pozemků ale řeší majitel areálu závodu Praga na protější straně Kolbenovy ulice. Investoři ze společnosti Mount Capital tam kvůli ekologickým zátěžím již požádali o eurodotace. „Development chystáme, ale po etapách,“ uvedl zástupce investora Petr Zimovjan.

Naplno se už do zástavby bývalého průmyslového brownfieldu pustila finská skupina YIT. Na loni zakoupených pozemcích zahájila projekt Suomi Hloubětín. V devíti stech bytech tam budou žít dva tisíce lidí.

Velké zájmy ve Vysočanech reprezentuje také majitel hokejové Sparty a holdingu ČKD Petr Speychal. Nemovitosti po původní „Kolbence“ získané před lety převzetím strojírenské skupiny zaparkoval ve společnostech kolem firmy Codeco. Nedávno ale část z nich prodal realitnímu velkopodnikateli a bývalému tenisovému reprezentantovi Milanu Šrejberovi.

Mapa developerských projektů ve VysočanechMapa developerských projektů ve Vysočanech|mc p9/e15