Z dřevostaveb se stal miliardový byznys. Láká i garážové firmy

Dřevostavby

Dřevostavby

Montované dřevěné domy jsou v Česku rok od roku oblíbenější. Za poslední desetiletí vzrostla jejich výroba pětinásobně a stále zvyšují svůj podíl na celkové výstavbě rodinných domů. Loni sice trh stagnoval, letos se ale pravděpodobně vrátí k růstu, jak naznačují údaje Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD).

„Pro rok 2014 odhaduji meziroční růst trhu o deset až patnáct procent,“ uvedl předseda asociace Vratislav Blaha.

Na rostoucím trhu se ročně protočí zhruba čtyři miliardy korun. „V posledních letech se proto v oboru objevovala řada nových výrobců. Většinou však šlo jen o menší firmičky, často i garážového charakteru, u nichž není garance kvality,“ poznamenal šéf ADMD.

K lídrům oboru patří společnost RD Rýmařov, která dřevostavby také vyváží. Předloni utržila 1,3 miliardy korun, z nichž vytvořila provozní zisk kolem šesti milionů korun. To mimo jiné vypovídá o cenové válce v odvětví, která kopíruje obdobnou situaci v celém stavebnictví.

V Česku vyrábí dřevostavby i zahraniční hráči. Mezi nejvýznamnější patří rakouský Elk či německá skupina Haas. Obor ale přilákal i stavaře, kteří se původně drželi zděných staveb. „Poptávka po dřevostavbách určitě roste a my musíme reagovat na přání zákazníků,“ sdělil jednatel společnosti Stavby Praha Petr Borguľa.

výstavba dřevostavebvýstavba dřevostaveb|E15

Před deseti lety se v Česku postavilo kolem tří stovek dřevostaveb ročně a jejich podíl na výstavbě rodinných domů nečinil ani tři procenta. Teď se ročně postaví kolem 1700 montovaných domů, jejichž podíl na trhu se blíží hranici deseti procent.

Obor dosud zdatně odolával i krizi. Když například v roce 2011 výstavba rodinných domů v Česku klesla o dvanáct procent, trh dřevostaveb přibližně týmž tempem rostl. Za oblibou montovaných domů je podle předsedy ADMD Blahy mimo jiné rychlost výstavby i vynikající tepelně-izolační vlastnosti těchto staveb.

Nové zakázky má přinést i veletrh
Posunout byznys kolem montovaných domů kupředu má pomoci také veletrh Dřevostavby 2014, což je v oboru hlavní výstavnická událost roku. Brány přehlídky na Výstavišti v Praze v Holešovicích se otevřou ve čtvrtek. Na veletrhu se z řad výrobců dřevostaveb a dodavatelů materiálů představí kolem 130 firem, což je asi o osm procent více než loni, uvedla manažerka přehlídky Blanka Stávková. První příležitosti na českém trhu bude na veletrhu hledat například německý výrobce dílů pro dřevostavby Homatherm. K vidění budou rovněž novinky z dřevěné architektury.