Z pražského Kovošrotu vzniknou průmyslová vývojová centra

Generální ředitel Panattoni Europe Pavel Sovička

Generální ředitel Panattoni Europe Pavel Sovička Zdroj: Archiv E15

Developer Panattoni Europe chce na pozemku Kovošrotu v pražských Dolních Měcholupech vybudovat high-tech průmyslový areál zhruba za miliardu korun. V areálu by mohlo být až 750 pracovních míst, tvrdí generální ředitel Panattoni Europe pro ČR a SR Pavel Sovička. Firma chce v areálu postavit dál například školku a restaurace, stavět chce začít v roce 2019. Vlastníkem průmyslového parku bude podle plánů česká investiční skupina Accolade, s níž Panattoni Europe dlouhodobě spolupracuje.

"Praha navzdory přítomnosti elitních technických škol zaostává za Brnem v sektoru high-tech výroby a vývojových center. Chceme to změnit a zároveň navázat na industriální tradici lokality, která historicky sloužila jako výrobní základna pro ČKD, Siemens či Walterovy závody," uvedl Sovička. Podle něj se chce Panattoni ucházet o poptávky firem jako GE Aviation nebo Festo.

Projekt s názvem Panattoni Prague City Park, který zahrnuje čtyři haly, nyní prochází posouzením vlivů na životní prostředí (EIA). Plánovaná investice zahrnuje úpravu a sanaci kontaminované oblasti v rámci průmyslové zóny. Ta nyní slouží k třídění šrotu a skladování odpadu.

Panattoni chce v areálu postavit rovněž školku, dětské hřiště, ordinace, restaurace, posilovny a cyklostezky. Průmyslový park podle Sovičky zachová nynější intenzitu dopravního zatížení. "Lze tedy předpokládat, že dopad na životní prostředí bude významně příznivější, než v případě zachování provozu Kovošrotu," dodal. Firma počítá s vybudováním nejméně 488 parkovacích stání, jejichž součástí mají být dobíjecí stanice pro elektromobily.

Termín zahájení stavby bude ovlivněn zájmem klientů a povolovacími procesy. "V roce 2018 bychom chtěli připravit území, což zahrnuje sanaci, dekontaminaci, demolici a přípravu sítí. Cílem je, abychom v roce 2019 mohli začít s výstavbou samotných hal," doplnil Sovička.

Panattoni Europe je součástí Panattoni Development Company, která má v Severní Americe a Evropě 26 poboček. Od zahájení činnosti ve střední Evropě v roce 2005 společnost dokončila přes 4,7 milionu průmyslových prostor v Česku, Polsku a Německu. V Česku stojí například za průmyslovými parky v Chebu, Ostrově na Karlovarsku, ve Stříbře, Mladé Boleslavi nebo u Hořovic.