Z realitního trhu zmizely obří transakce. Investoři i banky si dávají pozor

Pražský obchodní dům Palladium je nejdražší samostatnou nemovitostí v České republice. V roce 2015 se prodal za 570 milionů eur.

Pražský obchodní dům Palladium je nejdražší samostatnou nemovitostí v České republice. V roce 2015 se prodal za 570 milionů eur. Zdroj: CC BY-SA 3.0: PatrikPaprika; wikimedia

Mezi velké transakce posledních let patří prodej hotelu InterContinental v Praze 1, za který miliardář Oldřich Šlemr a zakladatelé antivirové společnosti Avast Pavel Baudiš a Eduard Kučera dali 225 milionů eur.  
Obchodní centrum Letňany v Praze koupil v roce 2016 německý fond Union Investment za miliardu od řetězce Tesco.
Na kancelářském trhu byla největším obchodem posledního roku koupě komplexu Churchill Square na pomezí pražského Žižkova, Vinohrad a hlavního nádraží. Společný podnik tuzemské firmy Českomoravská nemovitostní a společnosti CFH koupil areál za více než čtyři miliardy korun.
Dosavadní největší transakcí letošního roku je změna majitele loni dokončené kancelářské budovy Parkview v Praze na Pankráci. Německý fond Deka Immobilien koupil nemovitost za 77 milionů eur, tedy asi dvě miliardy korun, od developerské části koncernu Skanska. 
5
Fotogalerie

V Česku se loni poprvé za poslední desetiletí neuskutečnil ani jeden realitní obchod s podnikatelskými nemovitostmi typu obchodních či kancelářských center v hodnotě přes 200 milionů eur, tedy asi 5,2 miliardy korun. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!