Zájem o dražby panelových bytů roste, cena stoupne i o třetinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: knightfrank.cz

Provedu vás po berlínských sídlištích postavených v době komunistického východního německa, tedy NDR. Začínáme ve čtvrti Pankow, kde najdeme malé sídliště v parku Ernsta Thälmana.
Park, kde paneláky stojí, nese jméno německého komunisty, který zahynul za války v rukách gestapa. Za oknem visí berlínská vlajka s medvědem.
Socha Ernsta Thälmana je dominantou sídliště i nyní.
Teď se pomalu vzdalujeme z centra Berlína. Jsme na sídlišti ve čtvrti Lichtenberg. Takovéto fontánky jsou pro estetiku zdejších sídlišť typické.
Zvonky v paneláku na Frankfurter Allee. Kdysi tu zvonila Stasi, obávaná východoněmecká tajná policie.
40
Fotogalerie
Zájem o dražby starých panelových bytů v Praze roste, licituje o ně dvakrát více lidí než před pěti lety. Konečná cena stoupne oproti nejnižšímu podání i o třetinu, tvrdí jeden z největších dražebníků v Česku, společnost Naxos. Ta už pět let draží byty z majetku Pražského stavebního bytového družstva, které se v roce 2009 ocitlo v insolvenci.

„V současnosti se při licitacích nemovitostí dosahuje v průměru o třetinu vyšší ceny dosažené vydražením, než je nejnižší podání. Například byt 4+1 na butovickém sídlišti, jehož vyvolávací cena byla 2,32 milionu korun, se nakonec vydražil za 3,01 milionu,“ poznamenal obchodní ředitel společnosti Naxos Libor Nevšímal. Za růstem zájmu vidí neustále klesající úroky u hypoték.

Ještě větší poptávka je podle Nevšímala po sídlištních garážích. „Cena dosažená vydražením je u nich zhruba o 34 procent vyšší než ta, kterou stanovil znalecký posudek. Jedním z důvodů je to, že Pražané chtějí mít svá auta v bezpečí před zloději. Nebo si z garáže chtějí udělat malou provozovnu, která jim pak vydělává peníze,“ uvedl Nevšímal, podle kterého jsou dražby garáží z pohledu licitátora plné napětí. „Zvláště když se licituje o poslední garáž, která se ten den draží, jde cena rychle nahoru,“ podotkl Nevšímal.

Pražské stavební bytové družstvo mělo ve svém portfoliu několik stovek nemovitostí hlavně v pražských Stodůlkách, Butovicích a Řepích. Drtivá většina jednotek byla družstevníkům převedena po doplacení anuity, zbytek se pravidelně draží. Nejbližší dražba se uskuteční 20. května a 3. června v pražské aukční síni Sacre Coeur.