Zájem o průmyslové nemovitosti roste. CTP koupila skladový projekt u Prahy

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu Zdroj: Anna Vackova, E15

Developerská skupina CTP pokračuje v loni odstartované expanzi do okolí Prahy, kde dosud chyběla. Firma nyní koupila sklady a pozemky v Nupakách u dálnice D1. Tamní projekt nabídne po dokončení k pronájmu 70 tisíc metrů čtverečních moderních skladů.

„Akvizice je součástí strategického plánu CTP vyrůst do roku 2017 na tři miliony metrů čtverečních pronajímatelných ploch,“ řekl Vos.

Logistický park u D1 koupila CTP od česko-irské investiční skupiny Kilcullen Kapital Partners a britské realitní společnosti Mosaic Property. Cenu obchodu si všechny strany transakce nechaly pro sebe. Když však společný podnik obou bývalých majitelů projekt v Nupakách v roce 2006 pořizoval, dal za něj zhruba osmnáct milionů eur. Průmyslové a skladové nemovitosti se zhruba v posledním roce a půl dostaly do hledáčku investorů po celé Evropě.

Z jedné strany totiž po nich roste poptávka od velkých nájemců typu Amazonu, z druhé strany tento typ komerčních realit zajišťuje stále nejvyšší výnosy.

V Česku se referenční roční výnosy z nejlepších logistických nemovitostí pohybují kolem osmi procent. Například CTP ale při nákupu areálu Airport Logistics Park v závěru loňského roku dosáhla při ceně 25 milionů eur počátečního ročního výnosu deset procent.

O atraktivitě trhu průmyslových nemovitostí svědčí také dvě právě dojednávané obří transakce, o nichž nedávno už deník E15 informoval. První se týká mezinárodního portfolia spravovaného společnostmi Tristan Capital Partners, AEW Europe a VGP, které kupuje společnost PointPark Properties posílená o kapitál svých nových severoamerických vlastníků TPG a Ivanhoe Cambridge.

Druhý velký obchod má na svědomí další americký dravec Blackstone, který je těsně před uzavřením kupní smlouvy na skladový komplex Panattoni Park Prague Airport v Dobrovízi u Prahy.