Realitní byznys v Česku roste, letos se očekávají investice za 38 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: hbreavis.com

Zájem o investice do komerčních nemovitostí v Česku letos výrazně stoupá. Nové majitele by mohly najít reality za víc než 38 miliard korun, což by znamenalo meziroční nárůst o 40 procent. Vyplývá to ze studie poradenské společnost Cushman & Wakefield (C&W). Aktuálně oznámila miliardový nákup kancelářské budovy v centru Prahy firma Tristan.

Poptávka po investicích na tuzemském trhu sílí již od loňska a tento trend potvrdily i výsledky za první čtvrtletí. „Česká republika je, z pohledu zahraničních investorů, zpět na investiční mapě,“ poznamenal manažer C&W Jiří Fousek, podle něhož je dalším důležitým faktorem snadnější dostupnost úvěrů.

Investoři se zaměří hlavně na kancelářské objekty, které budou tradičně i letos dominovat investičnímu trhu. Zároveň stoupá zájem zahraničních hráčů jak po logistice, tak o nákup maloobchodních nemovitostí. „Nabídka kvalitních produktů je ale v tomto segmentu limitována,“ dodal Fousek.

Majitele změnila budova v Klimentské

Poptávku po kancelářích potvrzuje i aktuální akvizice sedmipatrové administrativní budovy v pražské Klimentské ulici. Dům koupila za 51 milionů eur (1,4 miliardy korun) od německé společnosti GLL britská firma Tristan Capital Partners. Po prodeji štěrboholské Fashion Areny jde o druhou největší realitní transakci v letošním roce.

Stavba z roku 1996, která leží v hlavní obchodní a administrativní čtvrti hlavního města, má podlahovou plochu zhruba 18 tisíc metrů čtverečních, a to včetně přízemních prodejen a velké podzemní garáže. V budově nyní sídlí mimo jiné společnosti Baker & McKenzie, Regus nebo Amgen.

Vyzrávání české trhu

Vedle zahraničních firem se očekává i zvýšená aktivita tuzemských investorů. Třeba nemovitostní fond České spořitelny nedávno koupil od německého developera za 950 milionů korun administrativní budovu Qubix v Praze 4.

„Pozitivní je, že významnou část nákupů komerčních nemovitostí zrealizují opět domácí investoři - svědčí to o postupném vyzrávání českého trhu,“ podotkl Fousek z C&W.

Šéf spořitelního fondu: Realitní byznys nelze uspěchat