Ropa letí vzhůru. Johnson zůstává doma, aby byl „lidový“

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Ropný skok

Ropa bude pravděpodobně hlavním ekonomickým tématem tohoto pondělí. Ceny suroviny na budoucí dodání prudce vyskočily v reakci na dění ve dvou členských státech ropného kartelu OPEC – Libyi a Iráku. Libyjský polní maršál Chalífa Haftar, který bojuje proti centrální vládě, a jehož jednotky ovládají většinu země, oznámil zastavení vývozu ropy z přístavů pod svou kontrolou. Státní ropná společnost následně vyhlásila stav nouze, což jí dává právo pozastavit jakékoliv kontrakty na dodávku ropy. V Iráku donutily rozsáhlé protesty zaměstnance jednoho ropného pole, aby přerušili provoz. Ceny ropy na budoucí dodání stouply o více než 1,7 procenta.

Libra pod drobnohledem

Britský parlament pravděpodobně v tomto týdnu schválí poslední části brexitové dohody. Burzy ale zajímá, jak si s odchodem z EU poradí centrální banka. Obchodníci sázejí na to, že banka 30. ledna rozhodně o snížení úrokových sazeb. S kurzem britské měny mohou zahýbat i očekávané statistiky o nezaměstnanosti a průmyslové výrobě.

Davos

Globální lídři míří na Světové ekonomické fórum do Davosu, kde se budou snažit odpovědět především na otázku, jak čelit globálním změnám klimatu, a to ve chvíli, kdy se mění poměr sil na světové politické scéně. Překvapivě bude absentovat britský premiér Boris Johnson, který tak chce voličům připomenout, že jeho vláda je „lidová“.

Mírný růst

Asijské akciové trhy pokračují v mírném růstu, který vykazují posledních sedm dní. Regionální index MSCI Asia Pacific již dosáhl nejvyšší úrovně od roku 2017, stále je však sedm procent pod svým historickým maximem.

Očekávané události

Řada velkých evropských společnosti v příštích dnech oznámí výsledky svého hospodaření. Z těžařských firem půjde jako první „s kůží na trh“ BHP Grou, vlnu oznámení z bankovního sektoru odstartuje UBS.