Ropný gigant BP se chystá na obří odpis majetku, chystá urychlit přechod k obnovitelným zdrojům

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Obří odpis majetku

Kvůli propadu cen ropy a zemního plynu, horšímu výhledu a také plánované změně strategie odepíše britský energetický gigant BP majetek až za 418 miliard korun. Společnost očekává, že po koronavirové krizi nastane rychlejší posun k využívání obnovitelných zdrojů energie. Firma aktualizovala výhled ceny severomořské ropy Brent a nyní očekává, že cena se v dlouhodobém výhledu bude pohybovat kolem 55 dolarů za barel. Dlouhodobým výhledem se rozumí období let 2021 až 2050. V současné době se Brent prodává zhruba za 37 dolarů.

Krize neutichá

Brazílie oznámila, že v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru, se v zemi nově nakazilo 17 110 osob. Nově také zemřelo 612 osob. Oba údaje jsou nicméně nižší, než jaké byly v předchozích dnech. I přesto je v zemi, která je s 210 miliony obyvatel největší zemí Latinské Ameriky, již 867 624 případů nákazy. Po Spojených státech je to druhé největší číslo na světě.

Slabší průmysl

Čína se jako jedna z prvních velmocí po koronavirové krizi mohla vrátit k relativně normálnímu životu. I proto analytiky překvapilo, že průmyslová výroba v asijské zemi je slabší, než se čekalo. V uplynulém měsíci meziročně přidala 4,4 procenta, odhadovalo se ale pět procent. Horší než odhady byla i čísla maloobchodu a investice do stálých aktiv, jako jsou pozemky, budovy a zařízení. 

„Bezpečná“ Francie

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém projevu uvedl, že Francie si připsala první vítězství v boji s nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Ačkoliv boj s ní ještě zcela neskončil uvedl Macron, že Francie je od dnešního dne brána jako „zelená zóna“ s nízkým rizikem šíření nemoci. Rovněž od 22. června by měly naplno obnovit prezenční výuku základní i střední školy. „Léto 2020 nebude jako jiná léta a budeme muset bedlivě sledovat vývoj epidemie. Bude potřeba se připravit na možnost, že udeří znovu a ještě silněji. Boj proti epidemii tedy neskončil. Ale mám radost, stejně jako vy, z tohoto prvního vítězství nad virem,“ uvedl francouzský prezident Macron.