Růst americké ekonomiky zpomaluje

burza

burza Zdroj: reuters

Největší světová ekonomika ztrácí pomalu dech. Ve druhém čtvrtletí rostlo hospodářství Spojených států na přepočtené roční bázi o 1,5 procenta. Ještě v únoru věřila přitom vláda Baracka Obamy v celoroční přidání o 2,7 procenta. Revize tempa růstu za první tři měsíce letošního roku ukázala nárůst na rovná dvě procenta z dosud uváděných 1,9 procenta.

Tempo růstu je nyní příliš pomalé na to, aby mohlo snížit nezaměstnanost, která ohrožuje jak zotavení globální ekonomiky, tak Obamovo znovuzvolení americkým prezidentem. Čerstvá čísla o stavu americké ekonomiky pravděpodobně zvýší obavy americké centrální banky (Fed) o nebezpečí dalšího nárůstu nezaměstnanosti, ale čísla nejsou takovým zklamáním, aby Fed musel reagovat hned na dalším zasedání tento týden. Právě další rozvolnění měnové politiky Fedem je to, na co investoři čekají. Analytici si myslí, že dříve nebo později bude muset Fed přejít do akce.

„Vstupujeme do druhé poloviny roku v ne tak dobré kondici jako v úvodu roku. Ekonomika zpomaluje viditelně a je nepravděpodobné, že Fed bude do konce roku sedět s rukama v klíně,“ uvedl pro Bloomberg ekonom newyorské pobočky Bank of America Michael Hanson.

„Poslední data o růstu HDP ukazují pomalejší tempo oživení, to zvyšuje pravděpodobnost dalšího rozvolnění měnové politiky centrální banky,“ dodal Eric Green, hlavní ekonom newyorské TD Securities.

Čtěte také:

Růst americké ekonomiky se mírně zrychlil

Nižší růst v USA neublížil

Bernanke: Ekonomika USA je stabilnější, ale nepodléhejme uspokojení

„Vyhlídky ekonomiky USA nejsou podle těchto údajů ideální,“ řekl analytik společnosti RBS Securities Brian Kim, „zpráva nemění základní očekávání, že Fed přikročí k dalšímu kolu uvolňování měnové politiky.“

Sto dní před americkými prezidentskými volbami využil slabý hospodářský růst tým republikánského kandidáta Mitta Romneyho a obvinil z něj ekonomickou politiku Baracka Obamy. „Je to velké zklamání, je to poloviční tempo proti potenciálu americké ekonomiky,“ rozohnil se Glenn Hubbard, Romneyho přední ekonomický poradce.

Revize tempa růstu za poslední tři roky

Páteční data amerického ministerstva obchodu zahrnovala také revizi tempa změny amerického hospodářství za poslední tři roky. Revize ukázala, že recese byla lehce mělčí, než se původně myslelo, ale zotavení z krize je slabší, než se jevilo dříve. Od prosince 2007 do června 2009 americká ekonomika odepsala 4,7 procenta HDP proti dosud uváděným 5,1 procenta. Nejlepším postkrizovým čtvrtletím americké ekonomiky bylo poslední čtvrtletí loňského roku, kdy ekonomika vzrostla o anualizovaných 4,1 procenta.