Růst zpracovatelského sektoru eurozóny zůstává slabý, firmy snižují ceny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova

Situace ve zpracovatelském sektoru eurozóny se v březnu mírně zlepšila. Tempo růstu ale zůstává slabé, ačkoli firmy ve snaze získat zakázky výrazně snižují ceny. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Zpracovatelský průmysl tak dál brzdí hospodářský růst eurozóny.

Index aktivity zpracovatelského sektoru vzrostl na 51,6 bodu z ročního minima 51,2 bodu, na které sestoupil v únoru. Pokud je index nad 50 body, signalizuje růst aktivity.

„Údaje naznačují, že zpracovatelský sektor v prvním čtvrtletí vzrostl jen o 0,2 procenta,“ řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Upozornil rovněž na sílící deflační tlaky v tomto odvětví.

Index výstupních cen zpracovatelských podniků klesl na 47,1 bodu z únorových 48,3 bodu. To signalizuje, že výrobci snižovali ceny svého zboží nejvýrazněji od konce roku 2009.

Index aktivity zpracovatelského sektoru:

Evropská centrální banka (ECB) se v březnu rozhodla podpořit inflaci i hospodářský růst v eurozóně snížením všech úrokových sazeb, posílením programu nákupů dluhopisů a novou nabídkou levných úvěrů soukromému finančnímu sektoru.

Dlouhodobým cílem ECB je návrat meziroční míry inflace ke dvěma procentům. Eurozóna ale v březnu už druhý měsíc po sobě zůstala v deflaci. Statický úřad Eurostat tento týden uvedl, že spotřebitelské ceny meziročně klesly o 0,1 procenta po únorovém poklesu 0,2 procenta.