Samsung a Micron varují před dopady restrikcí v Si-anu na výrobu čipů

Čínské město Si-an momentálně zažívá lockdown.

Čínské město Si-an momentálně zažívá lockdown. Zdroj: Reuters

Firmy Samsung Electronics a Micron Technology, které patří mezi největší producenty čipů na světě, varovaly, že přísné koronavirové restrikce v čínském městě Si-an by mohly narušit jejich výrobní aktivity v této oblasti. Informovala o tom agentura Reuters. Varování přichází v době rozsáhlých výpadků v globálním dodavatelském řetězci.

Podle společnosti Micron by restrikce v Si-anu mohly narušit dodávky paměťových čipů DRAM. Samsung pak uvedl, že provede dočasné úpravy provozu v místních závodech na výrobu paměťových čipů NAND. Podle analytiků dodává Samsung čipy NAND ze Si-anu zejména čínským odběratelům.

Výroba paměťových čipů Samsungu v Si-anu patří mezi největší zahraniční projekty v Číně. Samsung má v tomto městě dvě linky na výrobu čipů NAND. Ty se podle analytické společnosti TrendForce na jeho celkové kapacitě pro výrobu těchto čipů podílejí více než 40 procenty a na globální kapacitě více než 15 procenty.

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub

Zhruba 13 milionů obyvatel města Si-an na severu Číny, které proslulo obrovským pohřebištěm s terakotovou armádou, nesmí od minulého čtvrtka opouštět své domovy. Až do pondělí mohli vycházet jednou za tři dny, aby doplnili zásoby, od tohoto týdne jim však úřady nařídily zůstat doma. Výjimku mají ti, kteří jdou na testy na koronavirus.