Sazka uvažuje o primární emisi akcií na londýnské burze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Sazka 2016

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Česká loterijní a sázková společnost Sazka uvažuje o primární emisi akcií na londýnské burze, která by jí pomohla financovat rozvoj na stávajících trzích i vstup na nové trhy.

Sazku vlastní skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka a EMMA Capital podnikatele Jiřího Šmejce. Firma působí v České republice, Rakousku, Řecku, Itálii a na Kypru. Generální ředitel Sazky Robert Chvátal podle agentury Reuters označil primární emisi akcií za jednu z možností, o které firma v rámci podpory svého růstu uvažuje.

Firmu Sazka Group založily loni skupiny KKCG a EMMA Capital podnikatelů a miliardářů Karla Komárka a Jiřího Šmejce. Vložily do ní svá aktiva v oblasti loterií. KKCG má podíl 75 procent, EMMA čtvrtinu. Sazka Group je jedním z největších provozovatelů loterií a her v Evropě, podíly drží v největší řecké sázkové společnosti OPAP (necelých 35 procent), v italské loterii Lottoitalia (32,5 procenta) a stoprocentní podíl v loterii Sazka v Česku.

Menšinové podíly vlastní v rakouských společnostech Casinos Austria a Österreichische Lotterien. Objem sázek ve všech firmách vlastněných Sazka Group loni překročil 16 miliard eur (zhruba 410 miliard korun). Počet prodejních míst dosáhl asi 62 000.

Investiční skupina KKCG má aktiva více než dvě miliardy eur a zaměstnává přes 2500 lidí. Jako strategický investor se dlouhodobě zaměřuje na oblasti těžby ropy a zemního plynu, na loterijní průmysl, cestovní ruch a na investice do nových technologií.

EMMA Capital se zaměřuje na investice zejména do sféry maloobchodu. Působí v České republice, Řecku, Rusku, Rakousku, Itálii a na Slovensku. Kromě toho EMMA vlastní 11,37 procenta ve skupině Home Credit.