Schodek běžného účtu v červnu klesl na 9,3 miliardy korun

peníze

peníze

Schodek běžného účtu platební bilance v červnu klesl na 9,3 miliardy korun z květnových 23,12 miliardy korun. Výsledek byl ovlivněn pasivem bilance výnosů a běžných transferů. Bilance zboží a služeb byla aktivní, oznámila dnes Česká národní banka. Běžný účet platební bilance je souhrnem všech ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.

Objem vyplacených dividend v červnu činil 17,1 miliardy korun. „V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do ČR z rozpočtu Evropské unie ve výši 1,7 miliardy korun. Na kapitálovém účtu objem příjmů z rozpočtu EU činil 0,3 miliardy korun. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu pozvolna klesá,“ uvedla ČNB.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky (ECB) činil 12 miliard korun. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 8,1 miliardy korun, z toho saldo reinvestovaného zisku činilo 6,7 miliardy korun.

„Saldo přílivu portfoliových investic bylo ovlivněno na straně pasiv emisí dluhopisů v zahraničí ve výši 400 milionů eur subjekty se státní účastí. Tato částka byla částečně kompenzována zaplacením v červnu splatných dluhopisů. Saldo přílivu přímých investic v ročním úhrnu (v dlouhodobějším trendu) stagnuje. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu (v dlouhodobějším trendu) vykazuje pozvolna klesající příliv zdrojů,“ dodala centrální banka.

Saldo ostatních investic bylo pasivní ve výši 2,5 miliardy korun v důsledku splátek závazků podnikového sektoru, které bylo částečně kompenzováno změnou krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Saldo transakcí klientů ČNB vedlo, po vyloučení kurzových rozdílů, ke zvýšení devizových rezerv o 1,4 miliardy korun.