Šéfka banky NatWest končí, uzavřela Faragovi účty kvůli politickým názorům

Pravicový britský politik Nigel Farage

Pravicový britský politik Nigel Farage Zdroj: profimedia.cz

Logo britské banky NatWest
2
Fotogalerie

Generální ředitelka britské banky NatWest Group Alison Roseová odstoupila podle agentury Bloomberg ze svého postu v důsledku sporu o uzavření účtů britského politika Nigela Farage. Správní rada banky přitom Roseové vyjadřovala podporu ještě v posledních hodinách před odvoláním.

Farage získal dokumenty banky, jimiž dokázal, že mu byly účty uzavřeny kvůli politickým názorům, nikoli pro nedostatek peněz, jak uvedla BBC na základě informací od Roseové. Finanční dům změnil přístup k Roseové po schůzce představenstva banky s britským premiérem Rishi Sunakem, který slibuje zpřísnění pravidel pro uzavírání bankovních účtů.

Banka uzavřela Farageova konta před čtyřmi týdny. Toto rozhodnutí a klamné informování o důvodu ze strany Roseové prostřednictvím BBC vyvolalo otázky o možnosti bank bez varování či vysvětlení uzavírat účty střadatelů. Rishi Sunak po medializaci Farageova případu uvedl, že této praxi bude věnovat pozornost a zaměří se na zpřísnění pravidel pro uzavírání bankovních účtů. 

Britská vláda zachránila tehdejší Royal Bank of Scotland (dnes NatWest) v roce 2008 před bankrotem a dnes má stále v bance 39 procent hlasovacích práv.  Roseová se podle Bloombergu veřejně omluvila: „Jednoduše řečeno jsem se mýlila, když jsem reagovala na otázku, kterou BBC v souvislosti s tímto případem vznesla,“ napsala. „Chci se panu Farageovi upřímně omluvit za osobní újmu, kterou mu to způsobilo.“

Kdo je Nigel Farage a proč už nemá bankovní účet u Coutts?

Nigel Farange je bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Mezi lety 2010 a 2016 byl předsedou strany Reform UK (dříve Brexit party), která lobbovala za vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Od roku 1999 až do jejího vystoupení byl i europoslancem. Farage je výraznou osobností pravicové scény britské politiky a zastává mimo brexit protiimigrační názory, přátelí se například s Donaldem Trumpem nebo Novakem Djokovićem.

Farageovi byly uzavřeny účty u banky Coutts & Co, která patří pod skupinu NatWest a spravuje majetek nejbohatších Britů včetně některých členů královské rodiny. Uzavření politikových účtů kvůli údajnému nedostatku peněz se prokázalo jako problematické poté, co Farage získal obsáhlé dokumenty z jednání banky, které ho označují za xenofoba a rasistu a udávají, že se jeho názory neslučují se směřováním banky, která se snaží být inkluzivní.

Informace o těchto dokumentech poté zveřejnil britský deník The Daily Telegraph. Roseová později uznala, že o důvodu uzavření Farageova účtu mluvila s novinářem BBC ona. 

Akcie NatWest pár hodin po odstoupení Roseové klesly o 3,3 procenta, Farage požaduje odstoupení dalších členů vedení banky.