Škoda v Berlíně představila nový Kodiaq. SUV se začne prodávat na jaře roku 2024

Škoda Kodiaq

Škoda Kodiaq Zdroj: Škoda

Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
15
Fotogalerie

Automobilka Škoda představila v Berlíně druhou generaci svého SUV Kodiaq. K zákazníkům v Česku a Německu se auto dostane na konci prvního kvartálu příštího roku, následovat bude Polsko, Británie nebo Francie. Na důležité mimoevropské trhy jako je Indie nebo nově Vietnam pak přijde ve druhé polovině příštího roku.  Při světové premiéře v tunelu metra pod Postupimským náměstním to řekl člen představenstva Martin Jahn. 

Stejně jako první generace se nový Kodiaq bude vyrábět ve východočeských Kvasinách, kde do úprav výrobní linky automobilka investovala 12 milionů eur, tedy zhruba 290 milionů korun. Výsledkem je výrobní kapacita 410 vozů denně. Nový Kodiaq přichází sedm let po představení první generace. Prvního velkého SUV v nabídce Škody se dosud prodalo 842 tisíc kusů v 60 zemích.

„Plány ohledně prodejů máme velké, moc je nesdělujeme. V poslední době byly problémy s dodávkami dílů, takže nechceme přesně specifikovat ty objemy, ale jsme přesvědčeni, že Kodiaq nové generace bude velmi úspěšný a že by se ho mohlo prodávat minimálně tolik, kolik se prodávalo té současné generace,“ řekl Jahn.

Vůz bude mít k dispozici čtyři motorizace o výkonu od 150 do 204 koní. Novinkou je plug-in hybridní verze s dojezdem na baterie 100 kilometrů. V nabídce budou dva dvoulitrové naftové motory o výkonu 150 a 193 koní a benzínový mild hybrid nebo plug-in hybrid 1,5 TSI o výkonu 150 nebo 204 koní a dvoulitr TSI rovněž s 204 koňmi. Výkonnější benzínový i naftový motor budou dodávané s pohonem všech kol. Všechny motory se pojí s automatickou převodovkou DSG.

Podívejte se na vidoe z premiéry Škody Kodiaq:

Video placeholde
Škoda Kodiaq 2023 - video z premiéry • Vladimír Kadera

Proti předchůdci se prodloužila délka vozu o šest cm na 4,76 metru, což nabízí více místa pro až sedm cestujících. Zavazadlový prostor v pětimístné verzi se zvětšil o 75 litrů na 910 litrů, sedmimístný vůz nyní pojme 340 litrů, tedy o 70 litrů navíc.

Premiéru u modelu mají přední Matrix-LED světlomety druhé generace a horizontální světelný pruh na šestihranné masce chladiče. Nový bude také na přání dodávaný adaptivní podvozek se dvěma nezávisle řízenými ventily pro odskok i kompresi odpružení.

Interiéru dominuje samostatný displej o úhlopříčce až 13 palců a poprvé u velkého SUV také head-up displej promítající základní údaje na přední sklo. Stálé připojení k internetu umožňuje on-line aktualizace nebo plánování tras. Volič převodovky je nově umístěný na sloupku řízení pod volantem.

Mezi nové asistenční systémy patří asistent při odbočování nebo parkování na dálku, které umožňuje zaparkování ovládané prostřednictvím mobilní aplikace mimo vůz.

Škoda Auto v současnosti nabízí zákazníkům 11 modelových řad: Vedle Kodiaqu je to Fabia, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Enyaq, Enyaq Coupé, Slavia a Kushaq. Letos ještě představí novou generaci vlajkové lodi Superb. V roce 2022 automobilka prodala 731 tisíc vozů.