Skupina PPF získala 40 procent v Mall Group a Heurece

Mall.cz

Mall.cz Zdroj: Lucie Pařízková / Empresa Media / Profimedia

Mall.cz
Mall.cz
Mall.cz
Petr Kellner
5
Fotogalerie

Za půl miliardy získala skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera 40procentní podíl v Mall Group a Heurece. Stejný kus získali miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Kontrolu nad internetovým obchodním koncernem Mall Group a srovnávačem cen Heureka.cz převzala skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a byznysoví souputníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (vlastní rovněž vydavatele deníku E15, pozn. red.). Dohromady kontrolují osmdesát procent Mall Group a Heureky.

„Jsme rádi, že se podařilo dotáhnout všechny formální kroky, aby skupina PPF i Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem mohli dokončit již dříve avizovaný majetkový vstup do struktury Mall Group a Heureky,“ říká Michala Papežová ze skupiny Rockaway Capital a dodává: „Vzájemné rozložení je v poměru 40:40:20, což reflektuje původní plán i vzájemné akcionářské dohody," uvedla. Právě pětinový podíl podle ní připadá na Rockaway.

Podíl v internetových firmách získala Kellnerova skupina tak, že ovládla čtyřicetiprocentní podíl ve firmě Sully System, která představuje právě Mall Group a Heureku. Skupina PPF to dnes uvedla ve své pololetní zprávě.  Akcie Sully System koupila skupina PPF v transakci ve výši dvaceti milionů eur (zhruba 512 milionů korun). Část podílu získala převzetím akcií a část kapitalizací poskytnutých úvěrů.

Skupina PPF příliš sdílná k celé transakci nebyla. „Informace nad rámec publikovaných finančních výkazů nezveřejňujeme,“ uvedla k dotazům E15 mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

Skupina PPF a Křetínský s Tkáčem finančně podporovali růst Mall Group a podíleli se na financování nákupu druhého největšího internetového obchodu v Česku Mall.cz a Heureka.cz investiční skupinou Rockaway za více než 200 milionů eur v roce 2015. Loni transakci schválil antimonopolní úřad. Ve srovnání s původní investicí vypadá částka zaplacená skupinou PPF za 40 procent v Mall Group a Heurece jako nízká.

Do Mall Group totiž kromě tuzemské dvojky v internetových obchodech Mall.cz patří obchodník s elektronikou CZC.cz a specializované obchody Vivantis, Proděti, Kolonial, Sporty nebo například Bux. Obrat skupiny e-shopů dosáhl v minulém roce 600 milionů eur, což tehdy představovala sumu okolo 16,2 miliardy korun.