Šmejcova EMMA Capital koupila energetické firmy působící v Moldavsku

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Jiří Šmejc
Jiří Šmejc
3
Fotogalerie

Skupina EMMA Capital českého podnikatele Jiřího Šmejce a investiční fond se sídlem v Londýně Duet Private Equity převzaly dvě firmy působí v Moldavsku. EMMA dnes uvedla, že jde o firmy Red Union Fenosa (RUF) a Gas Natural Fenosa Furnizare Energie (GNF), které dosud patřily španělské firmě Naturgy. EMMA tvrdí, že vstup do těchto dvou podniků představuje největší českou investici v Moldavsku, ačkoliv cenu transakce nezveřejnila.

Firmy RUF a GNF se v Moldavsku zabývají distribucí a prodejem elektrické energie. Firmy převzal společný podnik společností EMMA a Duet Private Equity, ve kterém EMMA vlastní 69 procent.

"Pro skupinu EMMA tato akvizice znamená logický krok. Od roku 2013 podnikáme v oblasti distribuce plynu v Rumunsku a tamní společnost Premier Energy, která pro nás původně představovala pouze okrajovou investici, přináší zajímavé zhodnocení. Dá se tedy říci, že jak s oblastí energetiky, tak i s daným teritoriem už máme poměrné bohatou zkušenost," uvedl investiční ředitel skupiny EMMA Pavel Horák.

Finanční skupina EMMA vznikla v roce 2012 a prostřednictvím svých kapitálových účastí působí na trzích v Evropě, Asii a Severní Americe.