Španělská FCC Aqualia bude vlastnit 99 procent akcií jedné z největších vodárenských firem v Česku

Moravskoslezský kraj, ilustrační snímek

Moravskoslezský kraj, ilustrační snímek Zdroj: profimedia

Nadnárodní skupina FCC Aqualia odkoupí od japonského koncernu Mitsui 49 procent akcií společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK). V podniku jí tak bude patřit podíl téměř 99 procent. FCC Aqualia za akcie zaplatí 92,5 milionu eur (téměř 2,4 miliardy korun). Napsaly to dnešní Hospodářské noviny s odkazem na web MotejlekSkočdopole.com. HN uvedly, že FCC Aqualia dohodu oznámila v prohlášení pro burzu.

SmVaK jsou jednou z největších vodárenských firem v Česku. Dodávají vodu téměř 730 tisíc lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také například do pohraniční oblasti Polska. Firma má přes 860 zaměstnanců.

Španělská FCC Aqualia patří podle listu do skupiny FCC ovládané mexickým telekomunikačním a realitním magnátem a šestým nejbohatším mužem světa Carlosem Slimem Helúem. Podíl v SmVaK, který nyní kupuje zpět, prodala koncernu Mitsui v roce 2013 v přepočtu za 2,5 miliardy korun.

Japonci mezitím ve vodárenské firmě vydělali stovky milionů na dividendách. Mitsui se letos rozhodl svůj podíl prodat, protože změnil celosvětovou strategii a chce investovat především v Africe a Jižní Americe. O prodeji podílu se podle HN jednalo zhruba od jara. Mezi zájemci byl čínský investiční fond Sino-CEE a také česká polostátní energetická skupina ČEZ.