ČEZ jde na Slovensko vydělávat na energetických službách. Chce využít podpory státu

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Projekt Nadace ČEZ
Vodní elektrárna Orlík
Daniel Beneš
ČEZ kupuje AZ Klima
ČEZ kupuje AZ Klima
7
Fotogalerie

Slovensko potřebuje snižovat spotřebu energií a začíná podporovat decentrální energetické zdroje. Na tom se chce přiživit i nově budovaná dcera českého energetického koncernu ČEZ ESCO.

Poskytovatel energetických služeb ČEZ ESCO oficiálně vstoupil na slovenský trh. Potenciál vidí v modernizacích teplárenských systémů nebo výstavbě čistých zdrojů elektřiny a tepla.

Ve městech se hodlá ucházet o zakázky na renovace veřejného osvětlení, ekologizaci veřejné a soukromé dopravy nebo energetických úspor. „Jsme teď na Slovensku jediný velký hráč v oblasti energetických služeb. I když je to menší trh než v Česku, má smysl tady být hned od začátku,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Se vstupem své dcery přeskupuje ČEZ byznys na Slovensku. Prodává obchodníka s energiemi pro malé zákazníky Východoslovenské energetice. Transakci by měl dokončit do konce roku. Z koncových zákazníků si ponechá jen firmy a veřejný sektor, které bude obsluhovat právě ESCO. Zároveň ČEZ připravuje nákup minimálně dvou tepláren.

Slovensko musí do roku 2020 ušetřit 13 petajoulů energie. „Největší prostor pro úspory vidíme ve veřejném sektoru a v budovách,“ říká ministr hospodářství Peter Žiga. Vláda už také podporuje instalace malých decentrálních zdrojů energie, které mají krýt část spotřeby domácností. V roce 2018 je hodlá dotovat vice než 45 miliony eur. Připravuje také podporu malých zdrojů u firem.

Některé dceřinné společnosti ČEZ ESCO už na Slovensku působí. Poskytovatel energetických služeb se zárukou úspor (EPC) ENESA už uskutečnila energetické renovace v nemocnících v Dunajské Stredě, Trebišově a Svidníku. Celkové garantované energetické úspory dosáhly téměř půl milionu eur za rok. Dodavatel vzduchotechniky AZ Klima na Slovensku dodala například vzduchotechnické jednotky pro haly továren na výrobu automobilů Jaguar Land Rover, Kia Motors a PSA.

ČEZ hodlá spolupracovat při poskytování energetických služeb s lokálními partnery. Do konce roku by měla být hotová nabídka služeb ve spolupráci s obchodníkem s energiemi SPP, uvádí předseda představenstva slovenské firmy Jan Valko.

„ČEZ dávno není energetická firma opírající se jen o velké elektrárny a doly. ČEZ ESCO je v oblasti nové decentrální energetiky a energetických služeb jedničkou na českém i středoevropském trhu a chceme toto své know-how uplatnit i na Slovensku,“ dodává člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Veřejnému sektoru hodlá ČEZ nabízet své služby v rámci konceptu Smart City.

ČEZ už energetické služby prodává v Polsku a v Německu. V Německu letos koupil inženýringovou společnost Elevion, která se věnuje renovacím budov, jejíž tržby ročně dosahují osmi miliard korun. Od Elevionu si ČEZ slibuje, že mu pomůže i k dalším zakázkám mimo sektor budov. V Česku zatím ČEZ nakoupil poskytovatele energetických služeb nebo výrobce technologií s tržbami přes dvě miliardy korun. Po dalších akvizicích se dívá také v Nizozemsku, Bulharsku nebo Rumunsku.

Spolu s nákupem obnovitelných zdrojů by energetické služby měly do roku 2020 přinést ČEZu dodatečný provozní zisk ve výši šesti miliard korun. „ČEZ ESCO očekává za rok 2017 tržby 4,9 miliardy korun v nekomoditních produktech, to je meziroční růst o 55 procent. Zisk ve službách bude vyšší než v dodávkách energetických komodit,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Při celkových ročních tržbách, včetně dodávky komodit velkým zákazníkům, 13 miliard korun zatím ESCO dosahuje provozního zisku necelou miliardu korun.