Spojené státy se podělí o desítky milionů vakcín. Tesla dosáhla rekordního zisku

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Profimedia, E15

Tesla
Vakcína AstraZeneca proti nemoci COVID-19
Vakcína AstraZeneca
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

USA se podělí o vakcíny AstraZeneca

Spojené státy se v příštích měsících podělí až o šedesát milionů dávek vakcíny AstraZeneca s ostatními zeměmi. USA mají část vakcín na skladě, přestože americký regulátor preparát ještě neschválil. Deset milionů dávek by mělo být k dispozici do několika týdnů.

Země už delší dobu čelí kritice za hromadění očkovací látky v době, kdy jinde zoufale chybí. Minulý měsíc prezident Joe Biden přislíbil, že menší počet dávek nabídne Kanadě a Mexiku, nyní tlak na něj zesílil v souvislosti s pandemickou krizí v Indii. V USA už bylo vyočkováno přes 230 milionů dávek, alespoň jednu dostalo 42 procent obyvatel země.

Italská policie zakročila proti nigerijské mafii

Italská police provedla zásah, při kterém zatkla třicítku lidí podezřelých z napojení na nigerijskou mafii Černá sekera. Podařilo se jí lapit i jejího italského šéfa. Zadržení údajně páchali trestnou činnost v oblasti narkotik, pašeráctví, prostituce, praní špinavých peněz a internetových podvodů.

Gang zřejmě používá kryptoměnu bitcoin k finančním transakcím na dark webu a kupuje za ni detaily kopií platebních karet k internetovým nákupům. Černá sekera vznikla v sedmdesátých letech minulého století v Nigérii, ale postupně se rozšířila do celého světa. „Máme důkazy, že členové mají přímé napojení na nigerijský gang, přičemž používají stejný slovník, symboly a rituály,“ uvedla italská policie.

Z trhů a burz

Rekordy v USA

Pondělní obchodování na amerických trzích opět přineslo rekordy. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,18 procenta na 4187,62 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,87 procenta na 14 138,78 bodu. Naproti tomu Dow Jonesův index ztratil 0,18 procenta. Investoři nyní sledují především hospodářské výsledky firem za první čtvrtletí a ty dosud zveřejněné vesměs předčily očekávání.

Chris Larkin ze společnosti E*Trade Financial podotkl, že celý týden bude velmi rušný. „Zisky velkých technologických firem, statistiky HDP za první kvartál a zasedání Fedu by mohly být katalyzátorem pohybů na trhu,“ konstatoval podle Bloombergu.

Tesla profituje z poptávky po elektromobilech i bitcoinů

Americká společnost Tesla v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk na rekordních 438 milionů dolarů. Ve stejném období loňského roku činil její zisk pouze 18 milionů dolarů. Za dobrými výsledky jsou environmentální nálady na klíčových trzích, ale také prodej bitcoinů.

Šéf společnosti Elon Musk si chválil prodeje Modelu 3 a předpověděl, že Model Y se stane v příštích letech nejprodávanějším vozem. „Zaznamenali jsme skutečný posun ve vnímání elektromobilů zákazníky a poptávka po nás je nyní nejvyšší, jakou jsme kdy viděli,“ prohlásil.

Renault omezí rychlost

Vozy Renault a Dacia budou v budoucnu v rámci nové strategie bezpečného provozu moci vyvinout maximální rychlost 180 kilometrů za hodinu. Šéf skupiny Renault Luca De Meo uvedl, že omezovače rychlosti by měly být do aut montovány od roku 2022. Sportovní značky Alpine se omezení nedotkne.

Propagátorem opatření se stala automobilka Volvo, která obdobný krok ohlásila už v roce 2019. Ředitel společnosti už na páteční valné hromadě uvedl, že Renault chce být evropským lídrem v oblasti elektromobilů. V roce 2025 by podíl aut na elektrický podíl měl činit 65 procent, v roce 2030 minimálně devadesát.

Tweet dne

Další krok k uhlíkové neutralitě kanceláře slovenské prezidentky do roku 2030. Přes víkend jsme zasadili 1650 buků a smrků jako nezbytnou kompenzaci emisí CO2 odvozených z uhlíkové kalkulačky.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se pochlubila videem, na kterém se svými kolegy z kanceláře a jejich rodinami vysazuje stromy u Pezinku.

Stane se dnes

  • Evropský parlament rozhodne o obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Británií, očekává se její schválení.
  • Americká centrální banka (Fed) zahájí dvoudenní zasedání, na němž se bude zabývat měnovou politikou.
  • Pokračují rozhovory o záchraně jaderné dohody mocností s Íránem z roku 2015.
  • Německá vláda předloží aktualizovaný výhled ekonomiky na letošní rok.
  • Hospodářské výsledky oznámí švýcarská banka UBS či britská těžební společnost BP.