Sportovní divize Hyundai N – emoce, zážitky a technologie ze světa závodních vozů

Zdroj: Hyundai Motor Czech

S příchodem bývalého šéfa divize BMW M Alberta Biermanna do Hyundai došlo v roce 2015 ke zrození značky N, která přenáší emoce a zážitky z prostředí motorsportu na běžné silnice. Sportovní divize N si za krátkou dobu vybudovala své pevné místo a k úspěšným modelům i30 N, Veloster N nebo i30 Fastback N by měly v brzké době přibýt další.   

Vozy Hyundai N nabízejí vyvážené jízdní vlastnosti, které nejvíce vyniknou při ostrém průjezdu zatáčkami a vy tak za volantem zažijete pocity, jako byste byli účastníkem skutečného závodu. K dispozici jsou specificky naladěné podvozky, přímé řízení, silné motory s přebytkem výkonu, automatické meziplyny nebo například aktivní diferenciál. Automobily divize N ale nejsou jen stroji vhodnými pouze na závodní okruh. Vývojáři a designéři je navrhli také pro cestování na otevřených silnicích nebo pro cesty za každodenními povinnostmi. Propracovaný systém volby jízdních režimů vám umožní maximální individualizaci vašeho vozu a vy si tak můžete užít přesně ten druh zábavy, na který máte zrovna chuť.

Modely N

První vysokovýkonný model i30 N vyvolal mimořádný zájem, a to již od svého vstupu na trh. Na evropském trhu se i30 N prodalo přes 11 tisíc a původní výrobní plán musel být kvůli velké poptávce více než ztrojnásoben. Velký ohlas sklidil také u odborné veřejnosti, od které získal celou řadu prestižních ocenění a ve srovnávacích testech porážel etablované rivaly konkurenčních značek. Nyní v rámci sportovní divize N vstoupil na trh zcela nový i30 Fastback N a také modely Tucson a i30 Fastback ve sportovní výbavě N Line. Všechny tyto modely se vyrábějí v Nošovicích u Frýdku-Místku a další ostré modely a výbavové prvky budou na trhu postupně přibývat, takže se dá předpokládat i rostoucí zájem českých zákazníků.

Divize N

Název divize N v sobě sám o sobě skýtá zajímavý příběh. „N“ – zrozeno v Namyangu, přivedeno k dokonalosti na okruhu v Nürburgringu a vyrobeno v Nošovicích u Frýdku-Místku. I tak se dá interpretovat písmeno N, kterým je oficiálně označena sportovní divize Hyundai. Kromě pomyslného „třikrát N“ je ale v názvu také zahrnuta určitá paralela s průjezdem ostrou zatáčkou, respektive šikanou, kterou křivky písmene N symbolizují. Divize N se zároveň řídí třemi principy, kterými jsou technologie motorsportu, vyvážený výkon a zapálené nadšení. Tyto principy představují určitou filozofii při vývoji nových vozů.

Hyundai Motor Czech

Hyundai Motorsport

Modely sportovní divize Hyundai N jsou skutečnými vozy postavenými na základě reálných zkušeností z prostředí motorsportu. Samotná společnost Hyundai Motorsport byla založena v roce 2012 a její činností jsou globální aktivity značky Hyundai v motoristickém sportu, především v automobilových soutěžích mistrovství světa v rallye WRC (World Rally Championship), ve kterých se pravidelně umisťuje na stupních vítězů. Světový šampionát má aktuálně za sebou pět podniků a Hyundai Motorsport vévodí hodnocení jezdců i značek. Poslední závod v Argentině dokonce skončil dvojnásobným triumfem týmových posádek. Historicky se jednalo o třetí „double“ týmu Hyundai Motorsport ve WRC a dvanácté celkové vítězství korejské značky. Hyundai Motorsport si tímto výsledkem upevnil své postavení v čele průběžného pořadí mistrovství světa.