Pilulka bratří Kasových investuje desítky milionů do startupu Blocks, získá menšinový podíl

Spoluzakladatel Pilulky Martin Kasa, který s bratrem Petrem koupí desetinový podíl ve startupu provozující výdejní boxy Blocks.

Spoluzakladatel Pilulky Martin Kasa, který s bratrem Petrem koupí desetinový podíl ve startupu provozující výdejní boxy Blocks. Zdroj: Michael Tomeš/ E15

Boxy od Blocks jsou umístěné zejména v komerčních prostorách. Desetiprocentní podíl v tomto startupu získá e-shop Pilulka.cz bratrů Kasových.
Výdejní boxy startupu Blocks.
Samotná Pilulka také disponuje svými výdejními boxy.
4
Fotogalerie

Éra pandemie značně podpořila růst e-commerce, což pomohlo i přidruženým oborům. Příkladem je startup Blocks, který provozuje automatické boxy pro výdej zboží. Nyní do Blocks investuje e-shop Pilulka bratrů Martina a Petra Kasových, který získá desetiprocentní podíl. Výše transakce by se měla pohybovat v desítkách milionů korun. 

„Společně chceme ukázat ostatním velkým retailistům a logistikům cestu v automatickém výdeji zboží a zároveň zvyšovat počet Pilulka Boxů v zemích, kde působíme,“ řekl k transakci Martin Kasa. Investoři oceňují zejména technologický přístup startupu, který se inspiroval u automobilky Tesla Elona Muska. 

„Budeme rozšiřovat počet míst, kde si lidé budou užívat výhod Blocks, a také inovovat produkt díky společnému know-how,“ uvedl jeden ze zakladatelů firmy Bartoloměj Holubář. 

 E-COMMERCE SUMMIT 2021: ShipMonk, Google, eBay a další. 2 dny, 40 speakerů. Zjistěte víc >>>

Boxy od Blocks jsou umístěné zejména v komerčních prostorách a jsou kompatibilní se všemi dopravci i e-shopy. Mimo samotných boxů software Blocks umí obsluhovat také výdejní boxy jiných firem.

Právě to Holubář vnímá jako hlavní přednost. „Na trhu vzniká celá řada různých fyzických řešení, ale právě software je klíčem k efektivnímu provozu celého odvětví,“ míní. 

Služby Blocks využívají například společnosti Deloitte, Penta Real Estate, Passerinvest nebo O2. Startup založili Bartoloměj Holubář a Alex Studnička minulý rok, kdy prošli startupovým inkubátorem Start it @ČSOB. Do Blocks na začátku působení investovali takzvaní andělští investoři Daniel Matula a Karel Konečný, kteří v minulosti například podpořili startup Spaceflow vyvíjející aplikaci, která má usnadnit komunikaci obyvatel budov s vlastníky nemovitostí.

Pilulka působí na českém a slovenském trhu od roku 2013 a na rumunském trhu od konce roku 2018. Přestože se soustředí hlavně na internetový prodej, v Česku vlastní 32 kamenných lékáren a se 125 spolupracuje. Za loňský rok společnost zaznamenala tržby 1,3 miliardy korun, provozní zisk EBITDA dosáhl loni 23 milionů korun. Největší lékárenskou sítí v Česku je Dr. Max ze skupiny Penta, která má asi 460 poboček.