Poskytovatel ubytování Flatio rostl trojnásobně, posílit chce v Budapešti i exotických zemích

Flatio

Flatio Zdroj: Flatio

Brněnský start-up Flatio zaměřený na střednědobé pronájmy dosáhl loni zatím nejlepších výsledků. Za rok 2018 společnost utržila více než 100 milionů, což znamená meziroční nárůst o více než 200 procent. Firmě to usnadní chystanou expanzi. 

Nyní je pro službu klíčovým trhem stále Praha, kde zprostředkovává téměř tři čtvrtiny pronájmů. Flatio působí v šesti zemích, dále také v Brně, Vídni, Berlíně nebo Varšavě. Velký potenciál služba vidí také v Budapešti, kde by chtěla svůj byznys posílit.

„V plánech na rok 2019 je také test Flatio v některé z exotičtějších zemí, kde si ověříme, že je naše myšlenka rozšiřitelná i na velké vzdálenosti,“ říká spoluzakladatel Flatio Ondřej Dufek. „Časem chceme působit ve většině evropských metropolí, studentských městech a centrech obchodu,“ dodává Dufek.

Rozvoji českého start-upu pomohla také transformace trhu s krátkodobým ubytováním, kterou potvrzují i pronajímatelé. Kvůli relativně vysokým nákladům na provoz pronajímaného bytu se jejich počet v některých oblastech snížil. Mnozí pak zvolili pro své podnikání právě odvětví střednědobých pronájmů.

Oproti Airbnb služba poskytuje bydlení zpravidla na delší časové období, typicky mezi jedním měsícem a rokem. Průměrná doba pronájmu v současnosti činí necelé tři měsíce, zaměřuje se tak i na korporátní klientelu. Průměrný nájem činí v českém hlavním městě 26 tisíc korun, v Brně nájemníci zaplatí o sedm tisíc méně.

Od roku 2016 služba zprostředkovala 377 let pronájmu a zpracovala více než deset tisíc vyplněných rezervací.