Rok 2020 českého proptechu, firem z oblasti realit a technologií

Startup Sharry letos více než zdvojnásobil obrat. Společnost také získala zakázku na implementaci softwaru a mobilních aplikací do 23 mrakodrapů v New Yorku (včetně budovy One Vanderbilt, na obrázku). "U našich zákazníků registrujeme enormní poptávku po bezdotykových řešeních, jako je mobilní přístup nebo naše produktová novinka – možnost přivolat si výtah přímo ze smartphonu. Stále více klientů poptává také naše nástroje pro datové analýzy," uvádí spoluzakladatel firmy Jakub Řezníček.

Startup Sharry letos více než zdvojnásobil obrat. Společnost také získala zakázku na implementaci softwaru a mobilních aplikací do 23 mrakodrapů v New Yorku (včetně budovy One Vanderbilt, na obrázku). "U našich zákazníků registrujeme enormní poptávku po bezdotykových řešeních, jako je mobilní přístup nebo naše produktová novinka – možnost přivolat si výtah přímo ze smartphonu. Stále více klientů poptává také naše nástroje pro datové analýzy," uvádí spoluzakladatel firmy Jakub Řezníček. Zdroj: One Vanderbilt

Proptechový startup Spaceflow poskytuje na 17 trzích mobilní aplikaci a komunitní management pro rezidenční i komerční budovy. Jedna z nich je na obrázku. Pronajímatelům kancelářských budov  pomáhá odlišit se v boji o nájemce a nalákat zaměstnance zpět. "Monitorujeme zvýšený zájem o technologie umožňující bezkontaktní přístup, ať už jde o vstup do budovy a bezdotykové otevírání dveří, bezhotovostní platby, monitorovací kapacity či rezervaci zasedacích místností – vše s propojením na budovu z jedné mobilní aplikace, kterou poskytujeme," říká Petr Bořuta ze Spaceflow.
Realpad je poskytovatel softwaru pro rezidenční developery operující na 12 evropských trzích. V roce 2020 vstoupil do Rumunska, Litvy a Estonska. Letošní rok společnost očekává meziroční růst tržeb na úrovni 80 procent. Pracuje také na prvním projektu spolubydlení (coliving). Podle dat Realpadu vzrostl v realitách podíl kupujících z investičních důvodů na 40 procent. "Během tohoto roku se nám ve spolupráci s developerskou společností Corwin podařilo zrealizovat pilotní projekt digitalizace předávání bytů. Právě nástup digitalizace pandemie COVID-19 výrazně zrychlila a po produktu registrujeme zvýšenou poptávku u zahraničních i lokálních developerů," říká za Realpad Marián Škvarek.
Flatio nabízí na 17 trzích střednědobé pronájmy bydlení. V letošním roce odkoupilo aktivity společnosti NOMADX na portugalském trhu, kde tak v současnosti nabízí 2 000 nabídek bydlení. Kvůli pandemii koronaviru firma čelila jarnímu zastavení příjmů, přesto nakonec ve srovnání s loňským rokem roste dvouciferným tempem, jelikož stále více majitelů rezidenčních nemovitostí opouští formát krátkodobých pronájmů a přechází na střednědobé. Na fotografii je zakladatel společnosti Flatio, Radim Rezek.
Společnost UlovDomov se specializuje na digitalizaci trhu nájemního bydlení. Letos v žebříčku Deloitte Technology Fast 50 obsadila třetí příčku mezi nejrychleji rostoucími technologickými firmami ve střední Evropě. Rok 2020 se pro ni nesl ve znamení automatizace a digitalizace nájemních procesů – vzrostla popularita virtuálních prohlídek, elektronických podpisů dokumentů a dalších bezkontaktních řešení. V jarních měsících se projevily dopady krize a na nájemní trh se začaly valit tisíce nových bytů, především z krátkodobých pronájmů. "Tento trend byl nejcitelnější v hlavním městě, kde s rostoucí nabídkou začaly klesat ceny nájmů. V Praze až o 11 procent. Je pravděpodobné, že ekonomická recese bude dále prohlubovat mezeru mezi nabídkou a poptávkou a tlačit ceny dlouhodobých nájmů dolů," uvádí k letošní situaci šéf firmy, Martin Březina. Na obrázku jsou spoluzakladatelé UlovDomov (zleva) Tomáš Brychta, Martin Březina a Johny Patera.
BeiT se zabývá vývojem technologií pro zefektivnění a automatizaci procesů při správě nákladů spojených s bydlením, správou nemovitostí a distribucí energií. Ve svých řešeních firma užívá internetu věcí (IoT) v kombinaci s vlastním vývojem zařízení, datových sítí a databázových systémů k efektivnímu sběru a ukládání informací o nákladech budov. "Správa budov a energetické infrastruktury výrazně zaostává v technologické vyspělosti. Musí nutně projít zásadní inovační renesancí, aby se dostala na úroveň 21. století," říká Miro Hachlinec, šéf společnosti BeiT. Na obrázku je ukázka řešení firmy.
10
Fotogalerie

Realitní start-up Sharry letos získal zakázku na implementaci softwaru do 23 mrakodrapů v New Yorku. Není jediný, komu se dařilo. Česko-slovenská asociace Proptech společností, které kombinují technologie a oblast realit, vydala přehled novinek z oblasti komerčních a rezidenčních nemovitostí pohledem deseti českých proptechových firem.