Video: Startup Zuri představil nový prototyp letadla s kolmým vzletem

Video placeholde
Nová generace prototypu Zuri
Ambiciózní český projekt hybridního letadla s vertikálním vzletem Zuri vstupuje do další fáze.
Vizualizace kokpitu
Po třech letech vývoje představil nový model s označením Zuri 2, který vychází z poznatků získaných při tetování předchozí verze.
Interiér letadla
6
Fotogalerie

Ambiciózní český projekt hybridního letadla s vertikálním vzletem Zuri vstupuje do další fáze. Jeho protagonisté po třech letech vývoje představili nový model s označením Zuri 2, který vychází z poznatků získaných při testování předchozí verze. Novější prototyp bude mít nově dvě varianty – pro pasažéry a pro náklad. 

Zuri 2 má osm tiltrotorů, tedy sklopných pohonných jednotek, které mění svou polohu mezi vertikálním a horizontálním módem. „To nám oproti původní verzi umožní, aby letadlo bylo v běžném letu aerodynamičtejší. Zároveň letadlo bude lehčí a bude mít více možností pro řízení,“ říká vývojář letadla Michal Illich. Letadlo má být schopné létat 300 kilometrů za hodinu při doletu až 700 kilometrů.

První pozemní testování letadla má proběhnout už na konci ledna, vzletové zkoušky pak v únoru. Odhadovat, kdy bude finální prototyp schopný slíbeného doletu, ale Illich zatím nechce. 

Jak dříve řekl Illich v rozhovoru pro deník E15, na vývoj letadla už zamířilo zhruba 2,4 milionu eur, v přepočtu zhruba 60 milionů korun. Mezi investory patří například Jaroslav Beck nebo partneři ze skupiny Pale Fire Capital.