Women Startup Competition: uspěly nanosatelity i trénink angličtiny

Women Startup Competition Prague 2020

Women Startup Competition Prague 2020 Zdroj: Women Startup Competition Prague 2020

Women Startup Competition Prague 2020
Women Startup Competition Prague 2020
Women Startup Competition Prague 2020
Women Startup Competition Prague 2020
Women Startup Competition Prague 2020
6
Fotogalerie

Čtvrtý ročník soutěže startupů, které mezi svými zakladateli mají alespoň jednu ženu, vyhrála firma vyrábějící nanosatelity Spacemanic. Na druhém místě se umístila aplikace pro výuku angličtiny Blabu. Třetici pak uzavírá platforma pro mezigenerační setkávání Superhero Senior. Vítěze vybírala sedmičlenná porota složená z investorů a osobností byznysu. Vyhlášení proběhlo v pražském HubHubu.

Vítězná firma Spacemanic vyvíjí a designuje nanosatelity, palubní počítače, solární a napájecí systémy pro vesmírné družice. Takzvané „cubesaty“ jsou malé satelity o velikosti 10x10x10 centimetrů a s hmotností 1,33 kilogramů. Do nich lze vložit, co si zákazník přeje - například senzory či jiné komponenty. 

„Velmi to zlevňuje možnost vstoupit do vesmíru a mít tam nějaký výzkum, protože náklady jsou mnohem nižší než v případě velkých satelitů,“ uvedla pro E15 Petra Chudíková, provozní ředitelka ve Spacemanic. Jde o spin-off projektu první slovenské družice. 

Druhé místo získala aplikace Blabu.com. Ta formou videohovorů propojuje zájemce o výuku angličtiny s vybranými tutory - rodilými mluvčími. Třetí pozici získal projekt Superhero senior, který se zasazuje o udržitelnou a komplexní péči o seniory, mezigenerační dialog a navrácení úcty seniorům. Projekt funguje za podpory lékařů, psychologů a právníků, kteří vytváří aktivizační programy nebo seniorům přímo pomáhají s přivýdělkem.

Do letošního ročníku soutěže se zapojilo 56 projektů. V porotě zasedli Ondřej Fryc (Reflex Capital), Silke Horáková (Tilia Ventures), Jonathan Rutherford (Vodafone ČR), Margareta Křížová (CEAG), Pavel Mucha (Enern), Jana Žůrková (Microsoft) a Adam Kočík (J&T Ventures).

O Women Startup Competition

Soutěž funguje v České republice už od roku 2017. Jejím hlavním cílem je zviditelnit a ocenit mladé firmy vedené ženami a motivovat další, aby se do podnikání pustily. Přihlásit se může jakýkoliv startup, ve kterém je zakladatelkou či spoluzakladatelkou žena. Účast ve finále přináší vybraným projektům zájem investorů, kontakty a publicitu.