Za rok jsme v pandemii vyrostli desetinásobně, říká šéf plateb přes QR kódy Qerko Kovač

Lukáš Kovač, zakladatel aplikace Qerko

Lukáš Kovač, zakladatel aplikace Qerko Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Aplikace Qerko
„Teď máme 35 tisíc uživatelů. Zatím přes Qerko lidé zaplatili 100 tisíc plateb,“ říká Lukáš Kovač.
„Máme i poptávky ze Slovenska, Německa, Holandska i z Jihoafrické republiky,“ uvádí Lukáš Kovač, zakladatel aplikace Qerko
QR kód aplikace Qerko umístěný na stole v restauraci
5
Fotogalerie

Nebavilo ho zdlouhavé čekání na zaplacení, a tak s kolegy vytvořil metodu placení pomocí aplikace přes QR kódy. Ta je dnes zřejmě nejrozšířenější mezi podobnými službami na trhu. Nejvíce vidět je při současné pandemii v restauracích. „Řešil jsem svůj problém. Čekání na placení také snižuje ochotu dávat spropitné,“ říká v rozhovoru pro server E15.cz Lukáš Kovač, zakladatel služby Qerko.

Jak ta myšlenka vznikla?

Byl jsem dlouho v Seznamu, kde jsem dělal produkty. Pak jsem na chvilku odešel do Avastu. Když někde vidím, že se mi něco nelíbí, tak se to snažím vyřešit. A já jsem si Qerkem šel vyřešit vlastní problém, kdy úplně nesnáším takové to – budete platit dohromady, nebo zvlášť? Zvlášť, tak pojďte se mnou ke kase. Tak jsem si říkal, že s tímhle by se dalo snad něco udělat. No a tak mě napadlo, že tam dáme QR kód jako něco, co identifikuje ten stůl. Po načtení pak člověk vidí všechno, co si objednal, vybere si, co chce zaplatit.

Takže to šetří čas jak restauraci, tak zákazníkovi. Vybudovat takový návyk on-line fungování v off-line světě ale nemusí být pro každého. 

Výhod je ale víc. Když host zaplatí, tak tam může dát i zpětnou vazbu, jak byl spokojený. Takže se pak ta restaurace třeba dozví, že u okna fouká, nebo že jídlo bylo přesolené. A to může té restauraci pomoct, aby se to příště nestalo. Pak je tam i ekologická linka, že se účtenky netisknou, ale jsou digitální. Také přes nás mají restaurace vyšší spropitné, protože ten zážitek je pro lidi příjemnější. Ukazuje se, že čím déle čekáte na placení, tím rapidněji klesá ochota nechat spropitné, na to jsou studie.

Jak to funguje technicky? Jak se mohu jako restaurace na ten systém napojit? 

Máme otevřené API (rozhraní, pozn. red.) a na to se můžou pokladní systémy napojit. Tu integraci máme už s 15 pokladními systémy. Je to funkcionalita, o kterou se pokladní systémy obohatí, a pak to mohou nabídnout restauracím.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!