Štýrského Trauma zrození se po aukci v Paříži zařadilo mezi nejdražší české obrazy

Trauma zrození Jindřicha Štýrského

Trauma zrození Jindřicha Štýrského Zdroj: Sotheby's

Za 3,15 milionu eur, respektive za 3,8 milionu eur včetně aukční přirážky (92,3 milionu korun) se dnes v Paříži vydražil surrealistický obraz českého malíře Jindřicha Štyrského Trauma zrození. Obraz nabídla aukční síň Sotheby's a jeho cena se odhadovala na 3,5 až pět milionů eur.

Podle odborníků je dílo zcela výjimečné svými rozměry i významem v rámci autorovy tvorby i světového surrealismu. Přestože výsledná suma zůstala u dolní hranice odhadu, zařadí se obraz mezi nejdráže prodaná česká díla v aukcích a znamená rekord pokud jde o Štyrského tvorbu.

Olejomalba z roku 1936 má černé pozadí a zachycuje bílé pytle s krvavými otisky, rukavici, minerály, kosti a lidské embryo. Plátno měří metr na výšku a 2,5 metru na šířku a malíř ho měl až do své smrti pověšený nad svou postelí. Odkázal ho malířce a blízké přítelkyni Toyen, z jejíž pozůstalosti se obraz v roce 1982 poprvé vydražil.

Štyrský (1899-1942) obraz namaloval krátce poté, co prodělal závažné onemocnění, při kterém málem zemřel, uvedla Tessa Kostrzewaová, odbornice Sotheby's na moderní evropské umění. Je to podle ní Štyrského největší a nejvíce ambiciózní dílo, který shrnuje malířovu osobnost a uměleckou vizi.

Za ještě vyšší částku se letos v březnu vydražil v Londýně obraz Complexe malíře Františka Kupky. Ten se prodal za 4 646 000 liber, tedy zhruba 122,9 milionu korun. Na stejné aukci se poté prodal obraz Murnau s kostelem II Vasilije Kandinského z roku 1910 za 37 196 800 liber, v přepočtu za 983,7 milionu korun.      

Aukční síň Sotheby’s dříve odhadovala prodejní cenu obrazu Complexe na 2,2 až 2,8 milionu liber (58,5 až 74,5 milionu korun). Agentura PA k tomu doplnila, že by se tak jednalo o nejvyšší aukční odhad pro některé z Kupkových děl. „Toto průkopnické rané dílo je vynikajícím příkladem umělcova neúnavného zkoumání pohybu, spirituality a barev prostřednictvím abstrakce,“ uvedl Thomas Boyd-Bowman ze Sotheby’s. „Možnost prezentovat tento extrémně vzácný obraz na aukci spolu se zásadními obrazy Kandinského a Delaunaye, dalších průkopníků abstrakce, bude znamenat vzrušující srovnání,“ dodal před aukcí.