Kupkova malba, kterou vlastnil Sean Connery, se v Londýně prodala za téměř 123 milionů

Obraz Complexe od Františka Kupky míří do aukce

Obraz Complexe od Františka Kupky míří do aukce Zdroj: profimedia.cz

Vzácný obraz Complexe od malíře Františka Kupky, jehož posledním majitelem byl slavný skotský herec Sean Connery, se ve večerní aukci v Londýně, pořádané společnosti Sotheby’s, prodal za 4 646 000 liber, tedy zhruba 122,9 milionu korun. Na stejné aukci se poté prodal obraz Murnau s kostelem II Vasilije Kandinského z roku 1910 za 37 196 800 liber, v přepočtu za 983,7 milionu korun.

Aukční síň Sotheby’s dříve odhadovala prodejní cenu obrazu Complexe na 2,2 až 2,8 milionu liber (58,5 až 74,5 milionu korun). Agentura PA k tomu doplnila, že by se tak jednalo o nejvyšší aukční odhad pro některé z Kupkových děl. „Toto průkopnické rané dílo je vynikajícím příkladem umělcova neúnavného zkoumání pohybu, spirituality a barev prostřednictvím abstrakce,“ uvedl Thomas Boyd-Bowman ze Sotheby’s. „Možnost prezentovat tento extrémně vzácný obraz na aukci spolu se zásadními obrazy Kandinského a Delaunaye, dalších průkopníků abstrakce, bude znamenat vzrušující srovnání,“ dodal před aukcí.

Akční odhad Sotheby’s je sice mezi Kupkovými díly mimořádně vysoký, při akcích ale už obrazy českého abstraktního umělce dosáhly vyšších cen. Předloni se Kupkovo Tryskání II vydražilo v přepočtu za 230,8 milionu korun.

Kupka obraz Complexe namaloval v roce 1912. Poprvé byl veřejnosti představen ve stejném roce v Paříži, od té doby se objevil na řadě výstav v Evropě a v Asii. Kupka dílo daroval svému příteli, básníkovi a kritikovi umění Nicolasi Beauduinovi, obraz zůstal ve vlastnictví Beauduinovy rodiny dlouhá desetiletí. Connery jej koupil v roce 2016, čtyři roky před svou smrtí. Část z výtěžku prodeje obrazu získá nadace nesoucí hercovo jméno.

Connery platil za nadšeného sběratele umění, ve své kolekci se zaměřoval především na díla Pabla Picassa a Henriho Matisse.

Aukce začala krátce po 19:00 londýnského času (20:00 středoevropského času) a Kupkův obraz přišel na řadu hned jako třetí položka. Mezi draženými díly byly rovněž obrazy Edvarda Muncha, Pabla Picassa, Luciana Freuda či Gerharda Richtera. Hlavní hvězdou aukce byl ale obraz Murnau s kostelem II Vasilije Kandinského z roku 1910, který se prodal za 37 196 800 liber, tedy za zhruba 983,7 milionu korun.

VIDEO: Druhý nejdražší obraz prodaný na české aukci. Kdo byla Toyen?

Video placeholde
• Videohub