Taylor Swift a Lady Gaga jdou na burzu. Universal Music Group byla oceněna na 33,5 miliardy eur

Originální fotka Taylor Swift.

Originální fotka Taylor Swift. Zdroj: profimedia.cz

Největší nahrávací společnost na světě Universal Music Group (UMG) byla před svým vstupem na burzu v Amsterodamu oceněna přibližně na 33,5 miliardy eur (853,6 miliardy korun). Francouzská mediální skupina Vivendi, která se rozhodla osamostatnit svoji bývalou divizi, stanovila referenční cenu pro vstup na burzu na 18,5 eura, uvedla v dnešním prohlášení burza Euronext. S akciemi se začne obchodovat v úterý.

Vstup UMG na burzu bude letos zatím největší v Evropě a završí oddělení nahrávací společnosti od Vivendi, které akcionáři schválili v červnu. Akcionářům Vivendi připadne 60 procent akcií UMG.

UMG těží z oživení hudebního průmyslu, kterému pomáhá růst tržeb ze streamování, ale také nedávný růst prodeje vinylových desek a CD. Loni tržby UMG již šestým rokem za sebou rostly, činily 7,43 miliardy eur a zisk 1,49 miliardy eur.

UMG patří spolu se Sony Music a Warner Musc Group mezi tři největší nahrávací společnosti na světě. Mezi umělce spolupracující s firmou Universal Music Group patří například zpěvačky Taylor Swift a Lady Gaga, zpěvák Justin Bieber či skupina Rolling Stones.

Vstup UMG na burzu je dalším vítězstvím pro amsterodamskou burzu Euronext, která se po odchodu Británie z Evropské unie stává finančním centrem. Před UMG Amsterodam už letos přilákal zatím rekordních 14 primárních nabídek akcií, z nichž deset tvořily nabídky firem specializovaných na akvizice, tzv. SPAC. Jen jedna nabídka v nedávné historii je však svým rozsahem srovnatelná s nabídkou UMG, a to je vstup technologického investora Prosus v hodnotě 95 miliard eur v září 2019, napsala agentura Reuters.