Airbus jedná o převzetí části technologické firmy Atos. Další divizi má získat Křetínský

Airbus nabídne až 1,8 miliardy eur za kybernetickou divizi BDS francouzské společnosti Atos. Píše to deník Financial Times s odkazem na nejmenované zdroje seznámené se stavem jednání. Část francouzské společnosti Atos by měl podle předchozího návrhu dohody odkoupit i český miliardář Daniel Křetínský. Nové vedení Atosu s českým podnikatelem dále o podmínkách transakce jedná.

Podle deníku Atos a Airbus obě společnosti oznámí zahájení procedury due diligence, díky které by Airbus měl získat ucelenější představu o finanční situaci francouzské společnosti. Letecký výrobce je ochotný nabídnout za divizi BDS 1,5 až 1,8 miliardy eur. Jednání s Airbusem nejsou výlučná, není však jisté, zda o část společnosti Atos mají zájem další firmy. V minulosti se mluvilo o francouzské společnosti Thales, která podniká v odvětví elektronických technologií. Firma však zájem nepotvrdila.

BDS propojuje aktivity společnosti Atos v oblasti kybernetické bezpečnosti, velkých dat a superpočítačů. Loni v únoru Atos obdržel od Airbusu nabídku na převzetí menšinového podílu 29,9 procenta ve své společnosti Evidian, kde se soustřeďují jeho aktivity v oblasti digitální a kybernetické bezpečnosti a která se později přejmenovala na Eviden. Koncem března obě skupiny jednání ukončily.

Nová jednání o záchraně silně zadluženého Atosu podporuje její nový šéf Jean-Pierre Mustier. Předchozí vedení Atosu se rozhodlo prodat podstatnou část firmy českému miliardáři Křetínskému, což se ale nelíbilo řadě menšinových akcionářů. Podle nich byl dojednaný návrh dohody s Křetínským nevýhodný.

Jednání s Křetínským podle zdrojů deníků Financial Times z okolí českého miliardáře stále pokračují. Jedná se především o tom, že by Křetínský nezískal podíl ve firmě Eviden, jak se původně předpokládalo. „Je to jednání, které rádi vedeme, a všichni aktéři jsou v tomto ohledu víceméně zajedno,“ řekl deníku zdroj blízký českému podnikateli. Křetínský by však mohl získat další divizi Atosu Tech Foundations, což je méně rentabilní část francouzské skupiny.

Daniel Křetínský je spolumajitelem společnosti Czech News Center, která vydává také deník e15.