Akcie Tesly, Facebooku a Applu míří na blockchain

Tesla

Tesla Zdroj: čtk

Mark Zuckerberg při výslechu v Kongresu
Apple
Elon Musk představil novinku
Elon Musk
TESLA
6
Fotogalerie

Estonský start-up DX chce od příštího týdne usnadnit obchodování s akciemi předních technologických firem i mimo zavedené burzy. Cenné papíry plánuje totiž spravovat přes blockchain Etherea.

Obchodování s akciemi by v budoucnu nemuselo tolik spoléhat na infrastrukturu zavedených burz cenných papírů. Objevují se projekty, které chtějí nakoupit podíly známých firem a "uložit" je do informační struktury blockchain, na které běží mimo jiné nejrozšířenější virtuální měny. K cenným papírům a obchodování s nimi tak mají získat přístup i lidé mimo prostředí burz.

V příštím týdnu chce DX.Exchange v experimentálním režimu otestovat zájem investorů o popsanou inovaci v oblasti investic. „Její výhodou je, že umožňuje obchodovat s akciemi i mimo provozní dobu světových burz. Investoři si navíc mohou koupit jen zlomek konkrétní akcie a ti zahraniční, kteří by jinak mohli mít problém obchodovat s americkými cennými papíry, k nim získávají snazší přístup,“ uvádí Bloomberg s tím, že držitelé tokenů budou mít nárok na výplatu dividendy jako standardní akcionáři.

Agentura Bloomberg označuje takzvanou tokenizaci, tedy digitalizaci cenných papírů za využití technologie blockchain, za jeden z rostoucích trendů v odvětví digitálních měn a aktiv.

„Její výhodou je, že umožňuje obchodovat s akciemi i mimo provozní dobu světových burz. Investoři si navíc mohou koupit jen zlomek konkrétní akcie a ti zahraniční, kteří by jinak mohli mít problém obchodovat s americkými cennými papíry, k nim získávají snazší přístup,“ uvádí Bloomberg s tím, že držitelé tokenů budou mít nárok na výplatu dividendy jako standardní akcionáři.

„Věříme, že jde o počátek provázání tradičních trhů s blockchainovou technologií,“ tvrdí šéf DX Daniel Skowronski. Zmíněné firmy z indexu Nasdaq nebudou s DX spolupracovat přímo, jejich akcie zprostředkuje na Kypru registrovaná MPS MarketPlace.

DX nicméně nepředstavuje jedinou platformu, která chce takzvanou tokenizaci nabízet. V Česku například vznikla platforma Xixoio, jež má podobné ambice. Zaměřuje se ale mimo jiné na firmy, které by na standardní burzy nevstoupily.

Decentralizovaná technologie blockchainu umožňuje bezpečnou správu citlivých údajů. Chod této informační struktury umožňují na sobě nezávislí takzvaní těžaři. Blockchain tak umožňuje snížit míru spoléhání na centrální autority typu burz či bank. "Obecně platí, že decentralizovaná správa snižuje systémové riziko. Nemůže se tak stát, že někdo z venku do registru zasáhne," řekl pro E15 Premium již dříve odborník na virtuální měny a hlavní ekonom skupiny Roklen Dominik Stroukal.