Bitcoin slaví desáté narozeniny. Převezme roli zlata, tvrdí jeho propagátoři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Kryptoměna bitcoin začala fungovat před deseti lety. Výtvor anonymního vývojáře či vývojářů s pseudonymem Satoshi Nakamoto v době finanční krize poukázal mimo jiné na záchranu bank státem. Zastánci virtuální měny věří, že bitcoin díky svému nezávislému fungování a omezenému množství „mincí“ převezme ve finančním světě podobnou úlohu, kterou nyní zastává zlato.

3. ledna 2009 vznikl první článek řetězce uchovávající bitcoinové transakce. Propagátoři kryptoměny tvrdí, že tento akt nesl i politické poselství. Tvůrce bitcoinu do vůbec prvního „bloku“ zakomponoval titulek listu The Times pojednávající o další možné záchraně části britských bank státem. Právě alternativu vůči údajně nefunkčnímu bankovnímu systému má bitcoin představovat. Ovšem i někteří jinak optimističtí investoři přiznávají, že k tomu má nejrozšířenější kryptoměna stále daleko.

„Jsme pořád ještě na začátku, ale za 20 let může bitcoin přinést tak zásadní změnu, jakou představoval Internet,“ tvrdí pro Bloomberg zakladatel poradenské společnosti CryptoOracle Lou Kerner. Argumentuje, že v dějinách představovalo jediný spolehlivý nástroj dlouhodobého zachování kupní síly zlato – a právě část hodnoty jeho trhu se prý postupně přelije do virtuální měny.

Software pro její těžbu je v případě bitcoinu naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140. Nyní je v oběhu asi 16,4 milionu bitcoinů.

Jejich kurz je ale v současnosti značně kolísavý, což rozporuje vnímání bitcoinu coby „uchovatele hodnoty“. Na rozdíl od oficiálních měn za sebou nemá oporu v podobě ekonomiky, na jejíž výkon by byl navázán. Hodnota bitcoinu byla v počátku prakticky nulová. V únoru 2010 bitcoin poprvé dosáhl na jedné z nejvýznamnějších bitcoinových burz MtGox.com parity s dolarem. Loni jeho cena prudce rostla a v polovině loňského prosince po razantním vzestupu vyšplhal až na cenu kolem 20 tisíc dolarů. Od té doby ale klesá a ztratil zhruba tři čtvrtiny své hodnoty.

"Jsme ve fázi, kdy z trhu mizí 'hejlové', ti, kteří kryptoměnám nikdy tak úplně nevěřili nebo nerozuměli a vkládali do nich peníze víceméně hlavně proto, aby bezpracně vydělali na euforické vlně nebo aby se zbavili tísnivého pocitu, že jim cosi uniká. Domnívat se ale, že dny bitcoinu jsou definitivně sečteny, je velmi předčasné," doplňuje analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Kvůli anonymitě jsou bitcoiny občas spojovány s černým obchodem, s prodejem drog a zbraní a také s praním špinavých peněz. Řada platforem pro směnu bitcoinu se stala terčem hackerských útoků a některé z nich pak musely ukončit činnost. Obětí těchto útoků se tak stala například někdejší přední světová burza pro kybernetickou měnu bitcoin Mt. Gox. V roce 2013 byla napadena i tuzemská bitcoinová burza Bitcash.

Bitcoin je nejznámější z asi dvou stovek kybernetických měn, jejichž celková tržní kapitalizace činí podle serveru coinmarketcap.com kolem 130 miliard dolarů oproti lednovému vrcholu 204 miliard dolarů. Tržní kapitalizace bitcoinu je kolem 70 miliard dolarů, ripple dosahuje 15,2 miliardy, ether 11,4 miliardy, Bitcoin Cash asi tři miliardy a na pátém místě je EOS s 2,4 miliardy.