Akcionář Motoroly žaluje vedení – prodej firmy Googlu je prý nevýhodný

Motorola

Motorola

Akcionář výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility žaluje představenstvo společnosti kvůli porušení svých povinností tím, že souhlasilo s prodejem firmy internetovému gigantu Google za příliš nízkou cenu. Soud požádal také o zastavení prodeje.

Podle investora Johna Keatinga je cena 12,5 miliardy dolarů (211,9 miliardy korun) v hotovosti, kterou za Motorolu nabídl Google, příliš nízká. Nespravedlivě také obohacuje členy vedení, zatímco akcionářům brání využít případného očekávaného růstu společnosti. Vedení tak podle něj porušilo své povinnosti důvěry vůči akcionářům. Keating rovněž usiluje o status hromadné žaloby.

Žaloba tvrdí, že Motorola začala teprve sklízet ovoce z letošní restrukturalizace, v rámci které se rozdělila na dvě nezávislé firmy. Kvůli prodeji ale teď podle Keatinga akcionáři nebudou moci těžit z oživení a místo nich se obohatí Google.

Motorola Mobility se dohodla na svém převzetí firmou Google na počátku tohoto týdne. Nabídnutá cena představuje zisk 63 procent ve srovnání s pondělní cenou akcií. Je také doposud největší akvizicí Googlu.

Podobné žaloby akcionářů bývají obvyklou odpovědí na téměř každou velkou fúzi. Motorola se k žalobě odmítla vyjádřit.

Původní společnost Motorola se na počátku tohoto roku po letech příprav oficiálně rozdělila na dva podniky, Motorola Mobility a Motorola Solutions. Motorola Mobility se soustředí na mobilní telefony a set-top boxy. Do části Motorola Solutions firma vyčlenila své aktivity v oblasti policejních vysílaček a snímačů čárových kódů, které prodává podnikovým zákazníkům a vládě.

Motorola Mobility se ve druhém čtvrtletí propadla do ztráty 56 milionů dolarů ve srovnání se ziskem 80 milionů dolarů před rokem. Firmě se nedaří vydobýt si silnější postavení na trhu chytrých telefonů a tabletů.