Amazon hlásí: "Kindle Fire vyprodán", chystá překvapení

Kindle Fire of firmy Amazon.

Kindle Fire of firmy Amazon. Zdroj: CTK

Americký gigant Amazon, který se specializuje na prodej elektronických knih a v poslední době se též pokouší proniknout na trh se svojí verzí tabletu, vydal ve čtvrtek prohlášení, ve kterém oznámil, že tablety Kindle Fire jsou vyprodané.

Posílil tak dohady, že již příští týden ve čtvrtek představí na tiskové konferenci v Santa Monice novou verzi tabletu. Spekulací o další generaci levného tabletu Kindle Fire 2 nebylo málo. Příliš konkrétních informací nepřinesl ani generální ředitel Amazonu Jeff Bezos, když ve čtvrtek prohlásil: „Kindle Fire je vyprodán, ale máme před sebou skvělé plány.“

Jeho prohlášení ovšem neznamená, že by se z tabletů Kindle Fire stalo nedostatkové zboží. Vyprodáno totiž hlásí jen online obchod Amazonu. Jiné obchody se spotřební elektronikou tablety stále prodávají. Zákazníci je v nich mohou pořídit dokonce se slevou. Z původních 200 dolarů je obchodníci slevily na 179 dolarů (něco málo přes 3 550 korun). I to je poměrně nápadné znamení, že nová generace tabletů je za dveřmi.

Amazon prodává milion elektronických čteček Kindle týdně

Podle neověřených informací přinese Amazon na trh několik verzí svého tabletu. Spekuluje se, že Amazon představí nejprve tablety Fire 2 se shodnou velikostí displeje 7“ palců. Lišit by se ale měly v rozlišení, i tom, zda je výrobce vybaví kamerou a 4G LTE připojením. Na konec roku pak údajně společnost chystá i větší verzi s displejem velikosti 8,9“ a Full HD rozlišením.

Amazon s uvedením nové generace tabletu nesmí příliš otálet, pokud chce předběhnout Microsoft. Ten plánuje spustit prodej operačního systému Windows 8 a tabletů Microsoft Surface již koncem října. A pokud se potvrdí zákulisní informace, že jedna z verzí tabletu Surface s odlehčenou verzí operačního systému se bude prodávat za cenu 199 dolarů, bude mít rázem Amazon rivala nejen v tabletu od Googlu Nexus 7, ale právě i v zařízení od Microsoftu.