Amazon může v USA spustit roznášku balíků drony, získal povolení leteckého úřadu

Dron Amazonu

Dron Amazonu Zdroj: Amazon

Dron
Dron Amazonu
3
Fotogalerie

Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose získala v USA federální povolení k užití dronů pro doručování zásilek. To je zásadní pro naplnění cíle firmy zkrátit časy doručení na třicet minut a méně.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) uvedl, že společnosti Amazon udělil certifikát Part 135, který jí umožní provozovat flotilu dronů Prime Air. Amazon neuvedl finální datum komerčního spuštění služby. Na technologii doručování drony pracoval již několik let.

„Znamená to důvěru úřadů v provozní a bezpečnostní procedury Amazonu ohledně služby autonomního doručování drony, která bude jednoho dne doručovat do celého světa,“ uvedl David Carbon, viceprezident firmy pro Prime Air. 

Podle Carbona bude společnost stále vyvíjet a vylepšovat technologii. Amazon minulý rok v Las Vegas představil dron schopný unést až 2,2 kilogramu a vybavený technologií orientace v prostoru, což má zabránit srážkám s jinými objekty. Stroj zásilku umístí na dvorek zákazníka. 

Amazon je tak třetí společností, která daný certifikát od FAA získala. Dalšími jsou Wing Aviation ze stáje Alphabetu (mateřská firma Googlu) a UPS Flight Forward. Ani jedna z nich však komerčně drony zatím nenasadila. Kdy tak učiní Amazon, zatím není známo. Jeff Bezos plány na užití dronů představil už v prosinci roku 2013.