Americké technologické akcie mají větší hodnotu než celý evropský akciový trh

Znovuotevření prodejny Applu v Pekingu - hodnota firmy přesáhla dva biliony dolarů

Znovuotevření prodejny Applu v Pekingu - hodnota firmy přesáhla dva biliony dolarů Zdroj: Reuters

Akcie Amazonu od začátku roku posílily o 85 procent (na snímku prodejna potravin společnosti v Los Angeles).
O desítly procent od začátku roku posílily i akcie Microsoftu
Nejslabší růst z velké technologické pětky zaznamenala matka Googlu, společnost Alphabet.
Růst amerických technologických obrů může zbrzdit snaha regulátorů omezit jejich moc - na snímku zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg během nedávného slyšení v americkém Kongresu.
5
Fotogalerie

Hodnota akcií amerických technologických firem v závěru minulého týdne překonala devět bilionů dolarů. Poprvé jsou tak hodnotnější než celý evropský akciový trh. Vyplývá to z dat Bank of America.

Tržní kapitalizace amerických technologických firem v pátek dosáhla 9,1 bilionu dolarů. Celý evropský akciový trh včetně Velké Británie nebo Švýcarska přitom má hodnotou jen 8,9 bilionu dolarů. Pro srovnání – v roce 2007 Bank of America uváděla, že americké technologické akcie dosahují čtvrtinové hodnoty celého evropského aktiového trhu napříč všemi obory.

Akcie amerických technologických firem stanovily v době koronavirové pandemie řadu rekordů. Na historickou hodnotu dotáhly například index S&P 500 a zároveň v něm posilují vliv. Zatímco v lednu – před propuknutím pandemie – měla pětice technologických gigantů Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon a Facebook na indexu podíl 17,5 procenta, nyní je to téměř 24 procent.

Hodnota samotného Applu přesahuje dva biliony dolarů, za posledních deset let akcie firmy s jablkem ve znaku posílily o 1200 procent, od ledna o 66 procent. Facebook a Microsoft posílily o zhruba 40 procent. Nejrychleji ale roste Amazon. Jeho akcie od začátku roku posílily o 85 procent, firma se veze na vlně posilování online prodeje, který lidé v pandemii začali stále více preferovat.

Index S&P 500, tažený vzhůru technologickými tituly, za dekádu rostl o necelých 200 procent. Růst evropských akcií byl ve srovnání s tím nepatrný. Index Euro Stoxx 50 za posledních deset let přidal 13,4 procenta a britský FTSE 100 necelých 11 procent.

Podle ekonomů pomáhá americkým technologickým akciím především stimuly centrálních bank v čele s americkým Fedem, které pumpují peníze do ekonomik, aby zmírnily dopady koronavirové krize. „Napumpování bilionů dolarů a eur do ekonomik ze strany centrálních bank a vlád může zabránit nedostatku likvidity jako v minulé krizi, avšak jako vedlejší efekt toto nafouklo bublinu na akciových trzích. Její splasknutí může být i bolestivější než poklesy z března letošního roku,” uvedl v minulém týdnu pro deník E15 portfolio manažer investiční společnosti Amundi Petr Zajíc.

Někteří stratégové nyní tvrdí, že sázka investorů na americké technologické akcie může být přehnaná. Další se obávají, že úspěch amerických technologických obrů do budoucna nahlodají připravovaná opatření, která mají omezit jejich dominanci na trhu.