Apple jde po krku Nokii, uvede levnější iPhone

iPhone

iPhone

Americký Apple by měl ještě tento týden představit levnější verzi svého iPhonu 4. Ta bude vybavena menší osmigigabytovou pamětí a do prodeje půjde na konci září spolu s novým iPhonem 5. Firma chce s novinkou oslovit zákazníky na rozvíjejících se trzích, jako je Čína.

První telefony již začali vyrábět asijští dodavatelé, firma také vyjednává s operátory China Mobile a China Telecom, kteří chtějí nový telefon prodávat, informuje agentura Reuters.

Apple vidí v Číně obrovský potenciál. „Pevně věřím, že nyní se sotva dotýkáme povrchu,“ prohlásil v červenci provozní šéf Applu Tim Cook.

Manažer firmy Becker Capital Management Pat Becker tvrdí, že nový telefon míří na nižší segmenty trhu nyní okupované finskou Nokií. Ta na konci roku pravděpodobně uvede svůj první telefon postavený na platformě Windows.

Podle analytiků je průměrná cena v oblasti, do které telefon míří, 150 až 200 dolarů. Do tohoto rozmezí se iPhone pravděpodobně nevejde, přesto by ale mohl parazitovat na prodejích svých dražších verzí s 16 a 32 gigabytovou pamětí. Jejich cena bez dotace operátora totiž začíná na necelých 650 dolarech. I toto riziko ale firmě stojí za možnost expandovat na miliardové trhy.

Jeden ze zdrojů Reuters také potvrdil, že na cestě je již nástupce iPhonu 4, který bude mít větší obrazovku, lepší anténu a osmimegapixelový fotoaparát. Firma také upozornila dva nové výrobce telefonů, aby připravili kapacity na 45 milionů telefonu ročně.