Apple odvádí ze zisku mimo USA jen minimální daně, ukazují uniklé dokumenty

Apple (ilustrační foto)

Apple (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: matt buchanan via Flickr

Šéf Applu Tim Cook na začátku prezentace
Apple představuje nové produkty. Šéf společnosti Tim Cook. (9. září 2014)
V seznamu Paradise Papers se nachází i slavný zpěvák Bono ze skupiny U2
V seznamu Paradise Papers se nacházela řada módních i sportovních značek, mezi které patří například Nike
Namočený je Hamilton i královna: EU si posvítí na daňové ráje
6
Fotogalerie

Ze zisku, který americká společnost Apple od roku 2010 vytvořila mimo Spojené státy, platí firma daně ve výši jednoho až sedmi procent, vyplývá údajně z uniklých dokumentů Paradise Papers. 

V otevřeném dopisu šéfovi Applu Timu Cookovi to napsal šéfredaktor německého deníku Süddeutsche Zeitung Wolfgang Krach. Právě listu Süddeutsche Zeitung někdo poskytl miliony dokumentů Paradise Papers, které ukazují, jak se velké firmy pomocí daňových rájů snaží vyhýbat placení daní.

Apple, který je s tržní hodnotou kolem 900 miliard dolarů nejcennější veřejně obchodovanou společností na světě, mezi lety 2010 a 2017 v průměru dvě třetiny zisku vytvořil mimo Spojené státy, tvrdí šéfredaktor Krach. Zatímco ze zisku v USA platí Apple ve vlasti daně v obvyklé výši, zisk vytvořený v jiných zemích díky daňovým rájům daní výrazně méně.

Krach proto v otevřeném dopise Cookovi připomíná jeho slova z roku 2013, že Apple není "závislý na daňových tricích", nebo jeho vyjádření v listě The New York Times, že Apple má "morální zodpovědnost" přispívat nejen k blahu Spojených států, ale také dalších zemí, kde působí. Vzápětí se Cooka ptá, jestli si myslí, že nízké daně, které Apple ze zisku mimo USA platí, odpovídají této morální zodpovědnosti.

Největší znepokojení Krach vyjadřuje nad tím, že Apple v minulosti pověřil právní kancelář Baker McKenzie, aby od úřadů či vlád určitých zemí získala potvrzení, že tam Apple nebude muset platit daně. "Proč to chcete? Proč vznášíte nárok na to, neplatit v určité zemi žádné daně? Chtěli jste nulové zdanění učinit podmínkou k tomu, abyste tam otevřeli pobočku? Jakým právem?" táže se Krach šéfa Applu.

"Apple tvrdí, že je transparentní společností. Pokud tomu tak je, není přece žádný důvod dál mlčet, nebo?," ukončuje šéfredaktor Süddeutsche Zeitung svůj otevřený dopis.