Apple představil inovovaný operační systém a nejvýkonnější Mac

Šéf Applu Tim Cook.

Šéf Applu Tim Cook. Zdroj: Reuters

Šéf Applu Tim Cook.
2
Fotogalerie

Americký technologický gigant Apple v rámci své pravidelné vývojářské konference uvedl novou sérii produktů. V centru očekávání byl nový operační systém pro mobilní telefony a tablety, jež nese označení iOS 13. Novinek se ale dočkal i tablet iPad nebo řada počítačů Mac. Nového iPhonu se fanoušci na této konferenci nedočkají, analytici však očekávají uvedení nového stolního počítače. 

Vývojářská konference WWDC je tradičně zaměřená především na softwarová řešení a aplikace. Také proto se na ní obvykle představuje nová generace operačního systému iOS, tato tradice sahá do roku 2009. Nová generace operačního systému bude podle očekávání spíše evolucí.

Nejnovější generace nese označení iOS 13 a vyznačuje se především větší rychlostí, načtení telefonu proběhne dvakrát rychleji než u předchozí generace. Nový operační systém bude také podporovat tmavý režim rozhraní, zajímavostí je také skutečnost, že stažené aplikace zaberou díky novému systému v telefonu menší prostor. Vylepšení se dočkaly také mapy nebo fotoaparát.

Nového operačního systému se dočkaly také chytré hodinky Apple Watch, které budou nově disponovat například záznamníkem nebo speciální aplikací pro poslech audioknih. Na televizním systému iTV+ bude zase možné hrát hry pomocí ovladačů na X-Box nebo Playstation.

Dva roky fanoušci Applu čekali také na nový stolní počítač Mac. Společnost na konferenci představila nejvýkonnější model Pro, který disponuje 28jádrovým procesorem Intel a operační pamětí až 1,5 TB. Inovací se dočkaly i grafické karty, celý počítač dosahuje výkonu 1,4 kW. Jedná se především o stroj na střih videa. Cena počítače bude začínat na šesti tisících dolarech. Displej XDR s rozlišením 6K bude o tisíc dolarů levnější. Počítače Mac dostanou také inovovaný operační systém Catalina.

Jedním z ústředních témat konference je také propojování jednotlivých zařízení od Apple. Změny se dočká například aplikace iTunes.