Apple se může stát další obětí obchodní války. Jeho byznys by výrazně utrpěl, varuje analytik

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

iPhone
Představení iPhonu XR
Představení iPhonu XR
Představení iPhonu XR
Představení iPhonu XR
10
Fotogalerie

Obchodní válka mezí Čínou a Spojenými státy může zásadním způsobem zkomplikovat plány firmy Apple. Pokud by se Čína v rámci odplaty za kroky vůči Huawei rozhodla komplikovat byznys americké firmy, zisk by jí mohl klesnout o téměř třicet procent. Pro CNBC to řekl analytik Goldman Sachs Rod Hall, který zároveň předpokládá pokles cen akcií.

Prodeje v Číně se na celkovém byznysu technologického gigantu podílí zhruba 17 procenty. Ve druhém fiskálním čtvrtletí tak tržby z tamního prodeje činily 10,2 miliardy dolarů, v přepočtu 236 miliardy korun. „Ať už by Čína omezila prodeje iPhonů jakýmkoliv způsobem a v jakékoliv míře, domnívám se, že společnost nebude schopna rychle zareagovat a výrobu přenést jinam,“ řekl Hall. „Apple se chystá na produkci nové řady iPhonů, které budou představeny na podzim. Takže i krátkodobé problémy podobného typu mohou zásadně ovlivnit chod firmy a plnění jejích plánů,“ doplnil pro CNBC Hall.

Podle něj by ale na bojkotu produktů s nakousnutým jablkem ve znaku tratili i zaměstnanci tamních továren. Většina výrobního řetězce produktů Apple totiž dosud stále zůstává v Číně, a to včetně finalizace iPhonů, kterou provádí společnost Foxconn.

Akcie Applu momentálně ztrácejí kolem 1,5 procenta. Za poslední měsíc klesly o zhruba sedm procent. Hlavním důvodem je právě eskalující obchodní válka. Naposledy Spojené státy zavedly 25procentní tarify na dovoz čínského zboží o ročním objemu 200 miliard dolarů. Čína reagovala stejnou politikou a cla zavedla na americké importované zboží o ročním objemu 60 miliard.