Apple se spolu se Samsungem dělí o téměř celý zisk odvětví

Samsung

Samsung Zdroj: CTK

Analytik Horace Dediu ze společnosti Asymco se hlouběji ponořil do ekonomických výsledků osmi největších výrobců mobilních telefonů (Apple, Samsung, RIM, LG, Sony (Ericsson), Motorola, Nokia, HTC) a vytvořil sérii velmi zajímavých grafů.

Mimo jiné přišel na to, že v prvním čtvrtletí roku 2012 společnosti Apple a Samsung realizovaly 99 % zisku celého odvětví (resp. jmenované skupiny výrobců). Neméně působivý je pohled na vývoj výše zisku jednotlivých společností.

Podíl jednotlivých výrobců na zisku odvětví

Relativní hodnoty: Apple kraluje, Samsung je jediný, kdo drží krok. Zajímavý je pohled na přelévání tmavomodrého pole (Nokia) na světlemodré (Apple)Relativní hodnoty: Apple kraluje, Samsung je jediný, kdo drží krok. Zajímavý je pohled na přelévání tmavomodrého pole (Nokia) na světlemodré (Apple)|AsymcoRelativní hodnoty: Apple kraluje, Samsung je jediný, kdo drží krok. Zajímavý je pohled na přelévání tmavomodrého pole (Nokia) na světlemodré (Apple)

Operační zisk jednotlivých výrobců(v miliardách dolarů)

Operační zisk jednotlivých výrobců (v miliardách dolarů)Operační zisk jednotlivých výrobců (v miliardách dolarů)|AsymcoAbsolutní hodnoty: růst zisku Samsungu je působivý, růst zisku Apple je dech beroucí

Škoda jen, že Horace nepočítal také s čínskými velikány Huawei, ZTE a dalšími společnostmi. V jejich případě je ovšem problém se způsobem vykazování účetních dat a srovnání by bylo nepřesné. U telefonů bez operačního systému čísla k dispozici máme a vyplývá z nich růst moci bezejmenných výrobců sdružených pod položkou “ostatní”.

Prodeje telefonů bez operačního systému

Prodeje telefonů bez operačního systémuProdeje telefonů bez operačního systému|Asymco