Apple v USA uspěl ve sporu s HTC. Posiluje tak i vůči dalším výrobcům

Americká společnost Apple zaznamenala dílčí vítězství v souboji o patentová práva na chytré telefony mezi jejím přístrojem iPhone založeným na systému iOS a telefony založenými na operačním systému Android od společnosti Google. Americká Federální komise pro obchod (FTC) rozhodla, že tchajwanská firma HTC porušila jeden z patentů Applu, a zakázala jí v Americe prodávat některé modely telefonů. Prodeje HTC to kvůli odložené účinnosti zákazu zřejmě neovlivní, Apple ale posiluje v boji s Googlem.

FTC uznala Applu stížnost jen u jednoho ze čtyř napadených patentů. HTC, která z amerického trhu čerpá polovinu svých tržeb, tento výsledek podle analytiků nijak výrazněji nepoškodí, protože bude mít čas napadenou technologii nahradit a zákaz prodeje platí až od dubna. Pro Apple je ale rozhodnutí FTC municí pro boj s dalšími výrobci telefonů na systému Android.

„Je to jen šarvátka jedné bitvy, která je součástí mnohem větší války, a každé straně zbývá ještě hodně munice,“ řekl k tomu agentuře Reuters David Wilson z právnické společnosti Herbert Smith LLP.

Verdikt by mohl pomoct Applu i ve sporu s jinými výrobci

Inkriminovaný patent se týká technologie, která umožňuje klikat v dokumentech na telefonní čísla a další data a buď rovnou volat, nebo se prokliknout k dalším informacím. Jde o široce používaný prvek, takže experti čekají, že podobná rozhodnutí padnou ve sporech Applu proti výrobcům telefonů na systému Android v dalších jurisdikcích jako v Kanadě, Austrálii a v Evropě.

Dynamický segment chytrých telefonů a počítačových tabletů je nyní zahlcený právními spory o lukrativní patentová práva. Apple vede nejvíce sporů s jihokorejským Samsungem, s nímž se soudí ve 30 případech v desítce zemí světa.

Systém Android dominuje celému trhu Asie a Tichomoří mimo Japonska. V segmentu chytrých telefonů má v tomto regionu podíl 53 procent proti 15 procentům systému iOS, uvádějí údaje výzkumné společnosti IDC.