Apple vládne trhu. Až moc

Apple

Apple Zdroj: reuters, kolaz E15

Americké akciové trhy se po letech opět dostaly do bodu, kdy se důležité indexy točí kolem cenných papírů jediné společnosti. Je jí Apple.

Akcie technologické firmy z Kalifornie zpevnily v tomto roce o 40 procent. O udržitelnost trendu se postaral plán rozpustit část zisků do dividend. Další posílení kurzu zařídilo úterní oznámení výsledků za první čtvrtletí. Čistý zisk se přiblížil ke 12 miliardám dolarů, nové majitele našlo skoro 12 milionů tabletů iPad a 35 milionů telefonů iPhone.

V indexu S&P 500 má Apple, který je od ledna nejcennější značkou světa, váhu 4,2 procenta. V technologickém podsektoru drží dokonce pětinu. Bez Applu by si S&P 500 letos nepolepšil o 9,2 procenta, ale „jen“ o méně než osm procent. Takový vliv na zámořský akciový trh měla naposledy společnost Microsoft v roce 1999, kdy obstarala z 10procentního přírůstku 1,5 procenta.

Vývoj akcíí AppluVývoj akcíí Applu | patria.cz

„Leden byl matkou všech lednů,“ ocenil start do kvartálu Tim Cook, který převzal loni v srpnu řízení podniku po Stevu Jobsovi. Aktuální čísla rozptýlila na čas pochybnosti, jak se bude značce dařit po Jobsově odchodu a smrti. „Apple je ve svém oboru mírou všech věcí,“ shodují se experti.

Analytici proto řeší, kdy firma narazí na limity růstu. „Když získá nějaká společnost v S&P 500 váhu přes čtyři procenta, jde o raritu, jež netrvá dlouho,“ říká investiční šéf Harris Private Bank Jack Ablin. Rizikem jsou stoupající ceny energií a nejistota kolem eurozóny. „Signál, že Apple neudrží ziskovost, může poslat kurz jeho akcií stejně rychle dolů, jako šly předtím nahoru,“ míní Ablin.