Apple vs Samsung: co soud, to jiný názor

Tlačenice před tokijským obchodem Applu.

Tlačenice před tokijským obchodem Applu. Zdroj: profimedia.cz

Právní souboj Applu se Samsungem v různých zemích přináší rozmanité výsledky. V USA zatím částečně uspěl Apple, v Británii naopak americká firma musí jihokorejskému rivalovi zaplatit reklamu a zveřejnit inzeráty, že Samsung neokopíroval design jeho tabletů iPad. Nejnovější verdikt přichází od německého soudu, který zakázal celoevropský prodej tabletu Galaxy Tab 7.7 od Samsungu. Apple ale neuspěl se svým odvoláním proti povolení německého prodeje tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1N.

Britský soud nedávno rozhodl, že tablety Samsungu neporušují práva Applu na design jeho iPadů, protože „nejsou tak senzační“. Produkty Samsungu jsou „velmi tenké, téměř nehmotné“ a mají „neobvyklé detaily na zadní straně“. Naproti tomu „nemají tutéž nenápadnou a mimořádnou jednoduchost, kterou disponuje design Applu. Nejsou tak „cool“. Celkový dojem je jiný,“ řekl britský soudce.

Americký soud na konci června naopak nařídil Samsungu v USA zastavit prodej tabletu Galaxy Tab 10.1 s tím, že tablety Galaxy Tab 10.1 a iPad jsou „v podstatě k nerozeznání“. „Ačkoli má Samsung právo konkurovat, nemá právo konkurovat nepoctivě tím, že zaplaví trh produkty porušujícími zákon,“ uvedla soudkyně Lucy Kohová. Společnost Apple by podle ní byla „nenapravitelně poškozena“, pokud by prodej tabletu Galaxy 10.1 pokračoval.

Svůj pohled dnes vyslovil i soud v Německu. Vrchní zemský soud v Düsseldorfu vyhověl žádosti Applu, podle něhož tablet Galaxy Tab 7.7 okopíroval vzhledové prvky jeho populárního počítače iPad. Rozhodnutí v kauze Galaxy Tab 7.7 se Němců bezprostředně nedotkne, protože tento model Samsung u západních sousedů Česka nenabízí. Přepracovaná verze Galaxy Tab 10.1N se ale smí prodávat dál, Apple s odvoláním neuspěl.

Spor obou předních světových výrobců o model 10.1 se ve Spolkové republice táhne už od loňského roku, kdy ho düsseldorfský soud Samsungu zakázal na místním trhu prodávat kvůli podobnosti s iPady. Apple má totiž v Evropě design svého počítače s dotykovou obrazovkou patentovaný. Samsung proto svůj tablet přepracoval a nazval ho Galaxy Tab 10.1N. Jeho prodej v Německu zemský soud v Düsseldorfu letos v únoru povolil, proti čemuž se Apple odvolal k vyšší instanci.

Právní tahanice zdaleka nejsou ještě u konce. Soudní spor Applu a Samsungu v USA stále čeká na vyvrcholení. Od 30. července se má řešit, co jsou pro obor zásadní technologie a jak vytyčit obecné standardy. Hodnotit se mají u tabletů obou výrobců designové prvky i různé funkce. Podle zdrojů Reuters se předtím, než se právní bitva v USA opět rozjede, neoficiálně sešel šéf Applu Tim Cook se členy vedení Samsungu, aby zkoumali možnosti mimosoudního řešení. Žádný oficiální závěr ze schůzky není znám.

Apple v prvním čtvrtletí prodal 13,6 milionu iPadů. Podle výzkumné skupiny Display Search tak kontroloval 63 procent světového trhu s tablety. Samsung ve stejném období prodal 1,6 milionu tabletů, takže jeho tržní podíl činil 7,5 procenta.