Apple vytáhl trumf: spis Samsungu o kopírování iPhonu

Samsung

Samsung Zdroj: profimedia.cz

V soudním sporu se Samsungem vytáhl Apple nový pádný důkaz. Interní dokument korejské firmy obsahuje doporučení, jak mobilní telefony Samsungu co nejvíce přiblížit iPhonu a tím je zlepšit.

Spis o 132 stranách zveřejněný na serveru Scribd obsahuje podrobné srovnání iPhonu první generace a tehdy vznikajícího Samsungu Galaxy S. Soud v kalifornském San José jej nyní připustil jako důkaz.

Dokument, jehož autory jsou inženýři Samsungu, porovnává všechny části zmíněných mobilních telefonů od vzhledu domovské obrazovky, přes vestavěné aplikace až po takový detaily, jako je například provedení budíku. V každém ohledu srovnání přišli inženýři s doporučením, které bylo ve většině případů jednoduché – udělejte to tak, aby výsledek fungoval jako iPhone.

Vše tak nahrává argumentaci Applu, který od začátku sporů se Samsungem tvrdí, že korejský rival „bezostyšně kopíruje“ vzhled jeho mobilních telefonů a tabletů. Kalifornská firma ale nyní musí ještě dokázat, že kopírováním vzhledu jejích výrobků porušil Samsung některý z jeho patentů.

Samsung se hájí tím, že po uvedení prvního iPhonu v roce 2007 se všichni hráči na trhu mobilních telefonů museli přizpůsobit a začít vyrábět obdobná zařízení s dotykovým displejem. Tvrdí také, že design přístrojů Applu a jejich funkce nelze patentovat.